nieuws

Fiscus komt tegemoet aan collectief bezwaar btw-correctie

Geen categorie

Van de collectieve regeling die de Belastingdienst heeft ingesteld voor het indienen van bezwaren tegen de btw-correctie op het privégebruik van de auto van de zaak wordt veel gebruikgemaakt. Het ministerie van Financiën heeft nu bekendgemaakt dat de fiscus tegemoet zal komen aan het collectief bezwaar als de rechter de btw-plichtige gelijk geeft.

Ondernemers kiezen in 90 procent van de gevallen voor het collectief indienen van bezwaar. Het gaat naar schatting om een half miljoen bezwaarschriften. De rechter kent het fenomeen collectief bezwaar niet. Dat gaf problemen als het bezwaar van de ondernemer werd afgewezen door de inspecteur. Een gang naar de belastingrechter was dan niet meer mogelijk, omdat het bezwaarschrift niet ontvankelijk is. Dit probleem heeft het ministerie opgelost door zwart op wit toe te zeggen dat de fiscus uit eigen beweging tegemoet zal komen aan het collectief bezwaar, als de rechter in nog te voeren procedures de btw-plichtige gelijk geeft.

Proefprocedures regelen
Het ministerie en de belastingadviseurs moeten nog wel de proefprocedures regelen. "We moeten de geschilpunten goed benoemen en ook bepalen welke adviseur een helder geval heeft om over te procederen", zegt Remco van der Zwan, btw-partner bij Ernst & Young in Het Financieele Dagblad. "Het is niet efficiënt om ieder kantoor procedures te laten voeren en pas later bij de belastingrechter de rechtszaken te bundelen. We proberen nu samen met het ministerie af te spreken welke proefprocedure door welk kantoor zal worden gevoerd."

Er moet snel duidelijkheid komen, want de wettelijke termijn om bezwaar te maken tegen een btw-aangifte, is zes weken na indiening. Sommige ondernemers hebben al op 2 januari aangifte gedaan. Hun bezwaartermijn verloopt volgende week.

Reageer op dit artikel