nieuws

Gelijktrekken ambtenaren marktsector moet beginnen bij vacaturebeleid

Geen categorie

Het kabinet wil flexibelere arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren die beter moeten aansluiten bij de marktsector. Voor een echte eerlijke arbeidsmarkt moet de overheid echter ook en het vacaturebeleid aanpassen. Pas dan wordt het gesloten bastion dat overheidsbaan heet, opengebroken.

Dit bepleit vacaturesite Jobbird.com. Een einde aan ambtenarenprivileges kan positief uitpakken voor de arbeidsmarkt, maar zal zinloos blijken te zijn als overheidsinstellingen niet parallel hun vacaturebeleid aanpassen, waarschuwt directeur Jan Peter Cruiming van Jobbird. De speciale status van ambtenaren mag volgens de rijksoverheid de deur uit. Het is dan bijvoorbeeld over met aanvullingen op de salarissen van boventallige ambtenaren die elders aan de slag gaan. Ook wordt het 'last in, first out'-principe genuanceerd, zodat de laatst aangenomen ambtenaar niet als eerste hoeft te vertrekken.
 
Op dit moment is de 'overheids-arbeidsmarkt' te gesloten; overheidsinstanties hanteren in eerste instantie interne vacatures die bestaande ambtenaren een voorsprong geven ten opzichte van kandidaten 'van buiten'. Cruiming is van mening dat er door de gelijkstelling van ambtenaren en medewerkers uit het bedrijfsleven een dynamischer arbeidsmarkt ontstaat, met meer ruimte om als werkzoekende in de juiste functie terecht te komen.

'Als arbeidsvoorwaarden en voorrangsregelingen geen grote rol meer spelen, kunnen we ons eindelijk richten op de kwalificaties en vaardigheden van de medewerker.'

Reageer op dit artikel