nieuws

Gezamenlijke inkoop levert ziekenhuizen geld op

Geen categorie

De NMa constateert recent op grond van een studie door onderzoeksbureau Ecorys, dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd onvoldoende professioneel, versnipperd en weinig transparant is. Ziekenhuizen laten inkoopvoordelen liggen, die kunnen oplopen tot 40 procent van de inkoopprijs. Samenwerking tussen Nederlandse en Duitse ziekenhuizen laat zien dat het anders kan. In […]

De NMa constateert recent op grond van een studie door onderzoeksbureau Ecorys, dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd onvoldoende professioneel, versnipperd en weinig transparant is. Ziekenhuizen laten inkoopvoordelen liggen, die kunnen oplopen tot 40 procent van de inkoopprijs. Samenwerking tussen Nederlandse en Duitse ziekenhuizen laat zien dat het anders kan.

In 2005 heeft de Euregio Rijn-Waal in Kleve een pilotproject "Verkennende studie Grensoverschrijdende Gezamenlijke Inkoop" ondersteund.  Dit project met een doorlooptijd van één jaar werd mogelijk door een Interreg-subsidie van 65.000 euro. De projectaanvrager, het Rijnstate Ziekenhuis, heeft samen met partners het Elkerliek Ziekenhuis, het Slingeland Ziekenhuis, de Klinikum en het St. Bernhard Hospital, allereerst een onderzoek ingesteld naar de besparing, die mogelijk is bij gezamenlijke inkopen. Uit dit onderzoek bleek dat een Nederlands ziekenhuis een winstvoordeel kan behalen van 23,66% indien ingekocht wordt via het Duitse inkoopnetwerk. Dit onderzoek heeft later geleid tot nieuwe Nederlands/Duitse inkoopsamenwerking.

Een voorbeeld hiervan is het Duits/Nederlands Logistikzentrum het MCCN – Medical Care Center Niederrhein in Uedem, dichtbij de Nederlandse grens. Het inkoopcentrum beschikt permanent over een voorraad van 48.000 verschillende artikelen en het verspreidt dagelijks artikelen aan de aangesloten ziekenhuizen, die allen lid zijn via een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk. Deze en andere samenwerkingen kunnen inmiddels als een beproefd voorbeeld dienen voor de opzet van inkoopsamenwerking tussen ziekenhuizen over de grens. Naast het creëren van meer volume waardoor omvangrijke inkoopkortingen haalbaar zijn, hebben deze inkoopcentra aangetoond dat door de samenwerking een belangrijke uitwisseling van ervaring op het gebied van prijs en kwaliteit mogelijk is.

Informatie: Euregio Rijn-Waal, Thea Remers, remers@euregio.org

Reageer op dit artikel