nieuws

Herbergier Thuis: succesvolle zorgformule krijgt spin-off

Geen categorie

In 2012 start formuleontwikkelaar De Drie Notenboomen met de ontwikkeling van een nieuw zorgconcept: Herbergier Thuis. Hiermee gaan ze mensen met dementie die op de interesselijst van hun zorgformule Herbergier staan, thuis verzorgen. Bij de opzet van dit nieuwe zorgconcept kan De Drie Notenboomen rekenen op de steun van het ministerie van VWS. Herbergier Thuis […]

In 2012 start formuleontwikkelaar De Drie Notenboomen met de ontwikkeling van een nieuw zorgconcept: Herbergier Thuis. Hiermee gaan ze mensen met dementie die op de interesselijst van hun zorgformule Herbergier staan, thuis verzorgen. Bij de opzet van dit nieuwe zorgconcept kan De Drie Notenboomen rekenen op de steun van het ministerie van VWS. Herbergier Thuis is één van de initiatieven die onderdeel uitmaken van het landelijke experiment regelarme zorg.

De Herbergier is een succesvolle zorgformule voor mensen met geheugenproblemen. Twee zorgondernemers en een vast team van medewerkers bieden hier circa 15 gasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. In deze Herbergiers blijkt dat mensen met dementie meestal nog heel veel kunnen als iemand ze helpt bij de ‘organisatie' van hun leven.

In combinatie met de lange interesselijsten die de Herbergiers inmiddels kennen, heeft dit formuleontwikkelaar De Drie Notenboomen aan het denken gezet. Zou het mogelijk zijn om de visie van de zorgformule ook toe te passen op de thuiszorg? Zou het mogelijk zijn om mensen ook thuis begeleiding en zorg te bieden die niet uitgaat van wat mensen niet meer kunnen, maar juist uitgaat van wat mensen wél nog kunnen.

Afgelopen jaar hebben zij hun idee ‘Herbergier Thuis' gepresenteerd aan het ministerie van VWS in het kader van het experiment regelarme instellingen. Met Herbergier Thuis volgt De Drie Notenboomen haar ambitie om de zorgwereld te laten integreren in de gewone wereld, wat zij op dit moment al waarmaken met hun formules Herbergier en Thomashuizen. Wederom houdt De Drie Notenboomen de organisatie klein, en daarmee de betrokkenheid van de werknemers groot. Ook bij Herbergier Thuis zullen zorgondernemers zelf hun medewerkers selecteren en aansturen. Elke medewerker krijgt drie vaste klanten, waardoor er een goede relatie opgebouwd kan worden. En de klantenkring van deze zorgondernemers zal nooit groter worden dan vijftig mensen. De pilot van Herbergier Thuis zal starten vanuit Herbergier Delft-Centrum en zowel thuiszorg, dagbesteding als logeermogelijkheden aanbieden. Naast professionele dienstverleners willen ze mantelzorgers en vrijwilligers (65+) actief inzetten.

Gedurende het opzetten van Herbergier Thuis krijgt De Drie Notenboomen ondersteuning van een ambtenaar van VWS, die optreedt als buddy tijdens dit ‘experiment'. Deze bijzondere vorm van samenwerking tussen het ministerie en het veld is nog niet eerder voorgekomen. Meer informatie over de zorgformule Herbergier is hier te vinden.

Reageer op dit artikel