nieuws

ING: dalende omzet, oplopende kosten

Geen categorie

2011 betekende volgens het economische bureau van ING een periode van stagnatie (+0,2%) voor de facilitaire dienstverlening: bedrijfskantines, -catering, -schoonmaak en -beveiliging. In 2012 wordt, als gevolg van de bezuinigingen bij de overheid en het bedrijfsleven, een omzetkrimp van 1,3 procent verwacht. Doordat de dalende omzet gepaard gaat met oplopende inkoop- en loonkosten, neemt de […]

2011 betekende volgens het economische bureau van ING een periode van stagnatie (+0,2%) voor de facilitaire dienstverlening: bedrijfskantines, -catering, -schoonmaak en -beveiliging. In 2012 wordt, als gevolg van de bezuinigingen bij de overheid en het bedrijfsleven, een omzetkrimp van 1,3 procent verwacht.

Doordat de dalende omzet gepaard gaat met oplopende inkoop- en loonkosten, neemt de margedruk toe. Als gevolg moeten sommige bedrijven de deuren sluiten en vinden er meer fusies, overnames en samenwerking plaats. Ondernemers hebben geen rooskleurige beeld van de verwachte omzetresultaten. De schoonmaakbranche voelt het effect van eerder aangekondigde bezuinigingen bij zowel private als publieke partijen. De dalende omzet gaat gepaard met stijgende loonkosten, die afgelopen jaar slechts gedeeltelijk in rekening konden worden gebracht bij de opdrachtgever. "De toegenomen druk op het bedrijfsresultaat dwingt facilitaire dienstverleners tot actie. Door efficiënter te werken, kunnen kosten mogelijk worden teruggebracht. Daarnaast kan de positie worden versterkt door schaalvergroting als gevolg van fusies, overnames en samenwerkingsverbanden", aldus Karin Radder sectormanager Zakelijke Dienstverlening bij ING.

Marktoverzicht in nummer 3
Voor meer overzicht over de markt: zie nummer 3 van Service Management die 6 maart bij de abonnees op de mat valt. Daarin de omzetcijfers van schoonmaakbedrijven, samen met een grondige analyse van Mazars Berenschot Corporate Finance.  

Reageer op dit artikel