nieuws

Kabinet stimuleert de Physician Assistant

Geen categorie

De ministerraad heeft zich op 17 februari uitgesproken voor een grotere inzet van de Physician Assistant, teneinde de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Hiermee krijgt dit beroep een belangrijke plaats in de ondersteuning van de medisch specialist. Het aantal gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor Physician Assistants wordt dit jaar tot 200 opgehoogd, en gaat in 2013 […]

De ministerraad heeft zich op 17 februari uitgesproken voor een grotere inzet van de Physician Assistant, teneinde de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Hiermee krijgt dit beroep een belangrijke plaats in de ondersteuning van de medisch specialist. Het aantal gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor Physician Assistants wordt dit jaar tot 200 opgehoogd, en gaat in 2013 naar 300.

De Physician Assistant (PA) is een nieuwe medische hulpverlener op HBO-Master niveau. De PA onderzoekt, diagnostiseert en behandelt zelfstandig patiënten. De PA verricht deze medische zorg in samenwerking met een arts. De arts krijgt daardoor meer tijd voor complexe zorg. In het bericht van de ministerraad worden Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist samen benoemd. In tegenstelling tot de verpleegkundig specialist is de PA een medische professional die breed inzetbaar is binnen de geneeskunde; de PA heeft geen verpleegkundige taken. De Physician Assistant heeft sinds 1 Januari 2012 wettelijke titelbescherming en medische bevoegdheden. De PA is in Nederland geïntroduceerd in het kader van taakherschikking. Inmiddels zijn in Nederland ongeveer 800 Physician Assistants werkzaam.

Reageer op dit artikel