nieuws

Kamer: stel eerlijke eisen bij aanbestedingen

Geen categorie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het MKB eerlijker toegang krijgt tot aanbestedingen in Nederland. Het voorstel van de ChristenUnie en de VVD om de Gids Proportionaliteit bij wet te verankeren werd door de Kamer gesteund. ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten en VVD-collega Erik Ziengs willen hiermee een einde maken aan onredelijke eisen bij […]

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het MKB eerlijker toegang krijgt tot aanbestedingen in Nederland. Het voorstel van de ChristenUnie en de VVD om de Gids Proportionaliteit bij wet te verankeren werd door de Kamer gesteund.

ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten en VVD-collega Erik Ziengs willen hiermee een einde maken aan onredelijke eisen bij aanbestedingen. Schouten: "Als we de Gids Proportionaliteit vrijblijvend houden, dan schieten ondernemers daar weinig mee op. Door het voorstel wil ik de willekeur bij het stellen van geschiktheidseisen en uitsluitingsgronden wegnemen. Onrealistische indieningstermijnen of een onredelijk hoog aantal referentieprojecten moeten straks tot het verleden behoren."

Redelijke eisen
De Gids Proportionaliteit bevat afspraken over redelijke eisen die kunnen gelden bij de aanbestedingen. Aanbestedende diensten kunnen slechts gemotiveerd afwijken van onderdelen van de Gids Proportionaliteit. Het onnodig uitsluiten van bedrijven die wel degelijk in staat zijn om in aanmerking te komen voor opdrachten wordt door structurele en juiste toepassing van de Gids Proportionaliteit teruggedrongen. Daarnaast is een motie aangenomen om meer uniformiteit te bereiken voor leveringen en diensten onder de Europese drempelwaarden.  

Reageer op dit artikel