nieuws

Keurmerk voor champignonkweker

Geen categorie

Champignonkweker Maatschap Kemmeren de Kok uit Rijsbergen ontvangt maandag in het bijzijn van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) als eerste bedrijf het keurmerk Fair Produce, dat moet garanderen dat de werknemers in de onderneming eerlijk zijn behandeld.

Het keurmerk geeft aan dat een onderneming daarin verder gaat dan Nederlandse wetten en regels voorschrijven. Minister Kamp komt maandag bovendien met nieuwe maatregelen om problemen bij arbeidsmigratie van mensen uit Midden- en Oost-Europa aan te pakken.

Na onderzoek naar arbeidsmigratie in september drong een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer aan op de aanpak van de problemen met de huisvesting van mensen uit Midden- en Oost-Europa, vooral Polen. Kamp noemde in een reactie vooral de aanbeveling om malafide uitzendbureaus aan te pakken'waardevol' en gaf aan daarmee al bezig te zijn. Kamp zei ook dat de commissie 'slechts beperkt aandacht had' voor het probleem dat de migranten een beroep kunnen gaan doen op de sociale zekerheid in ons land.

Eerder kondigde het kabinet al aan met scherpere regels te komen rond arbeidsmigratie. Een van de belangrijkste maatregelen is dat iemand uit Europa, die in ons land niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien, niet in Nederland mag blijven. Kamp wil de problemen rond uitbuiting, ook bij huisvesting, harder aanpakken. Een betere registratie moet daarbij helpen. Migranten moeten daarbij ook de plicht beter naleven om zich bij een gemeente in te schrijven.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel