nieuws

Ladingdiefstal kost verzekeraars gemiddeld een ton per uitkering

Geen categorie

Ladingdiefstal kost verzekeraars veel geld. Gemiddeld werd het afgelopen jaar 103.000 euro per claim uitgekeerd. Het gaat hierbij om diefstal in Nederland en om Nederlandse vrachtbedrijven die in het buitenland slachtoffer van ladingdiefstal werden. Dat blijkt uit gegevens die de Stichting VbV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) namens transportverzekeraars in 2011 verzamelde via het Registratie Applicatie Systeem (RAP) […]

Ladingdiefstal kost verzekeraars veel geld. Gemiddeld werd het afgelopen jaar 103.000 euro per claim uitgekeerd. Het gaat hierbij om diefstal in Nederland en om Nederlandse vrachtbedrijven die in het buitenland slachtoffer van ladingdiefstal werden. Dat blijkt uit gegevens die de Stichting VbV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) namens transportverzekeraars in 2011 verzamelde via het Registratie Applicatie Systeem (RAP) dat per 1 januari 2011 van start ging.

Transportverzekeraars deden vorig jaar 249 meldingen, waarbij in totaal voor meer dan 21 miljoen euro aan goederen werd gestolen. Verzekeraars registreren sinds 1 januari 2011 deze cijfers in het kader van het Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector, waarin partijen hebben afgesproken om de ladingdiefstal hard aan te pakken.

Verzekeraars keerden niet altijd uit. Soms bleek onvoldoende aan beveiliging te zijn gedaan, was de schade onverzekerd of was de aansprakelijkheid van de vervoerder beperkt.

Bij de politie kwamen in de eerste negen maanden van 2011 599 aangiften van ladingdiefstal binnen. Daarnaast werden nog eens 293 voertuigen gestolen, waarvan 79 inclusief de lading.

Opvallend was dat naast de gebruikelijke goederen die veel gestolen worden (zoals tabakswaren, elektronica en alcohol) ook veel levensmiddelen, frisdrank en laagwaardige bouwmaterialen werden gestolen.

Reageer op dit artikel