nieuws

Maatregel tegen arts openbaar

Geen categorie

Maatregelen tegen artsen, fysiotherapeuten of apothekers die in de fout zijn gegaan, worden in begrijpelijke tekst openbaar gemaakt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt donderdag dat zij patiënten en werkgevers in de zorg zo beter zicht wil geven op foute praktijken. Als patiënten bijvoorbeeld weten of en waarom een arts is geschorst, kunnen ze beslissen of […]

Maatregelen tegen artsen, fysiotherapeuten of apothekers die in de fout zijn gegaan, worden in begrijpelijke tekst openbaar gemaakt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt donderdag dat zij patiënten en werkgevers in de zorg zo beter zicht wil geven op foute praktijken.

Als patiënten bijvoorbeeld weten of en waarom een arts is geschorst, kunnen ze beslissen of ze een andere dokter willen, aldus de minister. Door ook tuchtmaatregelen die in andere landen zijn opgelegd openbaar te maken, weten werkgevers ook beter met wie ze zaken gaan doen.

Eerder ontstond ophef rond onder meer een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag.

De Tweede Kamer en Schippers wilden vervolgens weten of het allemaal wel goed is geregeld. Zo zijn in de registratie van zorgverleners nu alleen de ingeschreven personen te vinden en niet degenen van wie de inschrijving is doorgehaald. Schippers wil het zoeken naar die zogenaamde ‘zwarte lijst' in het register makkelijker maken.

Reageer op dit artikel