nieuws

Minder noodzaak gemeente-cao door lokale afspraken

Geen categorie

In de afgelopen maanden zijn bij diverse gemeenten lokale afspraken gemaakt over baangaranties en versobering van arbeidsvoorwaarden. Vakbond FNV is er blij mee. ‘De noodzaak om landelijk collectieve afspraken over de gemeente-cao te maken wordt kleiner als er lokaal van alles wordt afgesproken', aldus FNV-bestuurder Bert de Haas.

De gemeente Arnhem maakte begin deze maand bekend dat de 2.200 gemeenteambtenaren tot eind 2016 verzekerd zijn van werk. Wel moeten zij flexibel zijn en ander werk accepteren als hun functie vervalt, ook als zij een of maximaal twee salarisschalen achteruit gaan. Volgens de FNV zijn in de afgelopen maanden bij circa tien gemeenten dergelijke afspraken gemaakt en vindt dat niet vreemd. ‘Ik kan me voorstellen dat er lokaal afspraken komen als we er landelijk niet uitkomen', zegt De Haas. ‘Dat staat landelijke afspraken niet in de weg, maar het maakt de noodzaak daarvoor wel kleiner.'

Verschillen slecht voor mobiliteit
De FNV blijft belang hechten aan een collectieve overeenkomst voor gemeenteambtenaren, omdat niet overal lokale afspraken worden gemaakt. Bovendien blijken verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen gemeenten slecht voor de mobiliteit van ambtenaren. De Haas: ‘Als de ene gemeente een goede reiskostenvergoeding heeft en de andere schaft die af, wordt het lastiger om iemand van de ene naar de andere gemeente te krijgen.' Een baangarantie heeft wat dat betreft nog een sterker effect op de mobiliteit dan een reiskostenvergoeding, beaamt De Haas.

Reageer op dit artikel