nieuws

‘Non-profitinstellingen gaan waarschijnlijk miljoenen extra btw betalen’

Geen categorie

De btw-vakgroep van accountancy-, belastingadvies- en management consultantsbureau Mazars verwacht dat de non-profitsector miljoenen meer aan btw moet gaan betalen. De Belastingdienst heft steeds vaker btw over doorbelastingen bij samenwerkende non-profitorganisaties, zoals zorg- en onderwijsinstellingen en Mazars roept dan ook op tot een veel coulanter beleid.

De voorwaarden om btw-vrij door te belasten zijn onlangs ver aangescherpt. In de praktijk komt het erop neer dat bijna altijd 19 procent btw over doorbelastingen verschuldigd zal zijn. Dit zorgt ervoor dat non-profitorganisaties gezamenlijke kosten niet of nauwelijks meer kunnen delen zonder dat btw-schade ontstaat.

Nooit meer wijzigen
In een Besluit van afgelopen november heeft de staatssecretaris van Financiën het standpunt ingenomen dat de verdeling van de kosten bij aanvang moet worden vastgelegd en daarna nooit meer gewijzigd kan worden. Als bijvoorbeeld twee scholen een ICT-afdeling delen, waarbij ieder 50 procent van de kosten draagt, moet die verdeling voor altijd zo blijven bestaan om btw-verschuldigdheid te voorkomen. Dus ook als één van die scholen in de loop van de tijd twee keer zo groot wordt als de ander en het redelijk zou zijn als de grotere school op enig moment een groter deel van de kosten zou gaan dragen, zal aanpassing van de overeenkomst leiden tot verschuldigdheid van btw. 

Personeelskosten
Daarnaast blijkt dat de Belastingdienst bij gezamenlijke personeelskosten de voorwaarde stelt dat het betreffende personeel onder toezicht en leiding moet staan van alle betrokken deelnemers in de overeenkomst ‘kosten voor gemene rekening'. Dat betekent dat zelfs bij bijvoorbeeld functioneringsgesprekken alle deelnemers betrokken moeten zijn. De Rechtbank Haarlem heeft onlangs bevestigd dat de Belastingdienst deze voorwaarde daadwerkelijk mag stellen. Bovendien kan de Belastingdienst vijf jaar terug in de tijd om btw-naheffingen op te leggen over doorbelastingen die hebben plaatsgevonden op basis van ‘kosten voor gemene rekening'. Ook deze voorwaarden leggen een bom onder de ‘kosten voor gemene rekening' en zorgt ervoor dat non-profitorganisaties niet of nauwelijks meer gezamenlijke kosten kunnen delen zonder dat btw-schade ontstaat.

Minder samenwerken
Alleen een uitspraak van een hogere rechter zou de visie van de Belastingdienst nog onderuit kunnen halen. De kans is groot dat organisaties uit de non-profitsector, als gevolg van de verscherping in het beleid, veel minder zullen gaan samenwerken. Dit zal leiden tot hogere kosten en minder efficiënt werken wat niet de bedoeling kan zijn.

Reageer op dit artikel