nieuws

NVZ positief over wetsvoorstel winstuitkering; NPCF wil waarborgen

Geen categorie

Minister Schippers zal op 9 februari een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen waardoor het mogelijk wordt voor private investeerders om direct te participeren in ziekenhuizen. De NVZ ziet de voorgestelde wetgeving als positieve stap en als een noodzakelijke uitbreiding van de financieringsmogelijkheden van ziekenhuizen. De wet is een nieuwe stap op weg naar meer […]

Minister Schippers zal op 9 februari een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen waardoor het mogelijk wordt voor private investeerders om direct te participeren in ziekenhuizen.

De NVZ ziet de voorgestelde wetgeving als positieve stap en als een noodzakelijke uitbreiding van de financieringsmogelijkheden van ziekenhuizen. De wet is een nieuwe stap op weg naar meer financiële onafhankelijkheid van ziekenhuizen. Ziekenhuizen krijgen de kans om minder afhankelijk te worden van gangbare financieringsstructuren, zoals geld van banken en overheidsgaranties. Dit past in het voornemen van het kabinet om de zorg om te bouwen tot vrije markt.

De NPCF wil de garantie dat de invoering van winstoogmerk in ziekenhuizen niet ten koste gaat van patiënten. De NPCF gaat hierover minister Schippers en de Tweede Kamer een brief sturen, zegt voorzitter Wilma Wind. ‘Als private investeerders het voor het zeggen krijgen, kunnen er verkeerde prikkels in het systeem komen. Dan komt de solidariteit in de zorg onder druk te staan.' De NPCF ziet voordelen van de nieuwe wetgeving. ‘Er kan geld komen voor innovaties die nu niet mogelijk zijn', zegt Wind. Maar ze ziet ook gevaren. ‘Het moet onmogelijk worden dat de ‘sprinkhanen' onder de investeerders een ziekenhuis financieel uitkleden. Dat de minister winstuitkering pas na drie jaar wil toestaan, is in dit verband aan de korte kant. Ik denk eerder aan een periode van tien jaar.' De NPCF wil ook het risico uitsluiten dat investeerders de krenten uit de pap halen. ‘Het mag niet zo zijn dat private financierders zich storten op het winstgevende deel van de zorg en dat de samenleving opdraait voor de rest.'

Reageer op dit artikel