nieuws

Onrust door Europese pensioenplannen

Geen categorie

De Nederlandse pensioenwereld maakt zich grote zorgen over plannen die de Europese Commissie heeft voor oude dag. Eurocommissaris Andor (Sociale Zaken) wil dat pensioenfondsen voortaan dezelfde financiële buffers aanhouden als verzekeraars. Maar dat pakt zeer nadelig uit voor ons land.

Dit melden belangengroepen die al in bezit zijn van het zogeheten whitepaper dat Andor morgen presenteert. In het document staan verschillende concrete maatregelen die moeten zorgen voor veilige en duurzame pensioenen.

Vooral het onderdeel waarin staat dat dezelfde regels moeten gaan gelden voor pensioenfondsen en verzekeraars, bezorgt de eerste groep nu al hoofdbrekens. Die moet hierdoor veel meer geld opzij zetten om toekomstige tegenvallers op te vangen. Maar zo blijft er minder geld over voor de pensioenuitkeringen.

Volgens Maurice Limmen, vicevoorzitter van vakbond CNV, verschillen pensioenfondsen op veel punten van verzekeraars. 'Pensioenfondsen kunnen bij tegenwind tal van maatregelen nemen, waardoor extra hoge buffers niet nodig zijn. Zoals het verlagen van de pensioenopbouw of minder pensioen uitkeren. Het is daarom onjuist om pensioenfondsen en verzekeraars over één kam te scheren.'

Limmen vreest dat hogere buffers er toe leiden dat Nederlanders meer pensioenpremie zullen moeten betalen. Hierdoor daalt de koopkracht, wat negatief uitpakt voor de economische groei.

Bron: De Telegraaf
Auteur: Sameer van Alfen

Reageer op dit artikel