nieuws

Opnieuw private overname in psychische zorg

Geen categorie

De marktsector dringt verder door in de psychische zorg. Na de overname van de failliete Zonnehuizen door de bekende zorgondernemer Loek Winter komt nu ook Interapy, de grootste online aanbieder van geestelijke zorg in Nederland, in private handen. De koper is HSK Groep, een landelijke keten van dertig behandelcentra, waarin private-equityfonds Greenfield Capital participeert. ‘De […]

De marktsector dringt verder door in de psychische zorg. Na de overname van de failliete Zonnehuizen door de bekende zorgondernemer Loek Winter komt nu ook Interapy, de grootste online aanbieder van geestelijke zorg in Nederland, in private handen. De koper is HSK Groep, een landelijke keten van dertig behandelcentra, waarin private-equityfonds Greenfield Capital participeert.

‘De zorgsector heeft ondernemersbloed nodig. wij zijn beter in staat om opgelegde overheidsbezuinigingen te realiseren dan publieke instellingen', zo verklaart directeur en medeaandeelhouder Eddy van Doorn de opmars van privaat kapitaal in de geestelijke gezondheidszorg.

In de psychische zorg in Nederland gaat per jaar € 5 mrd om, waarvan nu 5 à 10% in private handen is. Tot de overige deelnemers in deze markt behoort investeerder Waterland die vorig jaar een belang nam in verslavingskliniek U-Center. Een andere geldschieter is Holland Venture die participeert in Mentaal Beter, een praktijk met 400 hulpverleners.

Zonnehuizen, dat mensen begeleidt met een ontwikkelingstoornis, maakt met hulp van Loek Winter een doorstart, na een verlies van € 18 mln in 2010.

Ook Interapy, dat in handen was van vijf publieke ggz-instellingen, draaide niet helemaal naar wens. De organisatie, in 2005 officieel toegelaten als zorginstelling, is nog verlieslatend. ‘Het rendement is een punt van aandacht. De oude eigenaren van Interapy zochten een partij die de organisatie financieel gezond kan maken', licht Van Doorn toe. HSK heeft hoge verwachtingen van de online zorgaanbieder, dat met 35 man een omzet van €2 mln vlucht nemen', zegt de directeur.

Reageer op dit artikel