nieuws

Proef meetkastjes in bestelauto’s lijkt te slagen

Geen categorie

Werknemers met een bestelauto krijgen waarschijnlijk volgend jaar meer mogelijkheden om de bijtelling voor privégebruik te beperken. Het ministerie van Financiën is bezig met proeven met elektronische meetkastjes in bestelauto's, zodat de hoogte van de bijtelling afhangt van de werkelijke privékilometers.

 

Al eerder werd de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto ingevoerd. Toen werden ook de plannen bekendgemaakt om de bijtelling voor bestelauto's afhankelijk te maken van de werkelijk met de bestelauto gereden privékilometers. Om dit systeem in te voeren, is echter wel een geautomatiseerde rittenregistratie noodzakelijk. Om deze automatisering te testen, is het ministerie nu bezig met het uitvoeren van proeven met een elektronisch meetkastje in zakelijke bestelauto's. Dat kastje houdt bij hoeveel privékilometers de bestuurder rijdt. Vooralsnog zijn er geen problemen gemeld.

Nieuw systeem volgend jaar ingevoerd
Als de proeven slagen, komen er in dit systeem waarschijnlijk drie of vier tariefgroepen voor de bijtelling. De verwachting is dat de bijtelling voor bestelbusrijders die minder dan 2.500 privékilometers per jaar rijden op jaarbasis 10 procent van de cataloguswaarde gaat bedragen. Het streven is om het nieuwe systeem per 1 januari 2013 van kracht te laten worden. Dan zal het inbouwen van een meetkastje nog op vrijwillige basis gebeuren en bovendien alleen in bestelauto's.

Reageer op dit artikel