nieuws

PVV: “Accountants moeten na acht jaar rouleren”

Geen categorie

Accountants bij financiële instellingen of beursgenoteerde bedrijven moeten na acht jaar plaatsmaken voor andere controleurs, dat vindt de PVV in de Tweede Kamer. Op die manier kunnen nieuwe accountants weer met een frisse blik naar de boekhouding kijken.

Aanvankelijk wilde de PVV rouleren na zes jaar. Dinsdagavond kwam PVV-Kamerlid Roland van Vliet naar eigen zeggen met een handreiking aan minister De Jager van Financiën: na acht jaar rouleren accountants en twee jaar laten mogen ze weer bij het betrokken bedrijf aankloppen.

Aanbesteding van controlewerk
De Jager is tegen de verplichte roulatie en ziet meer in een regelmatige aanbesteding van het controlewerk. De bestaande accountant kan wat hem betreft dan gewoon meedingen naar de opdracht. De Autoriteit Financiële Markten kan vervolgens toezicht houden op een lijst met verboden werkzaamheden voor accountants.

Steun van meerderheid
Het PVV-voorstel kan naar verwachting in de Tweede Kamer rekenen op de steun van een meerderheid. De PvdA, SP, PVV en GroenLinks zijn namelijk voor. Tegen zijn VVD, CDA en D66. Op 14 februari stemt de Kamer over de motie Van Vliet.

Reageer op dit artikel