nieuws

Recherche

Geen categorie

Van je familie moet je het hebben

Interne fraude is voor de startende ondernemer
meestal geen issue. Immers, je benadeelt in dat geval alleen jezelf. Anders wordt het zodra het bedrijf begint te groeien en er personeel moet worden aangenomen. Bij kleine, opstartende bedrijven wordt dat vaak gezocht in de directe omgeving, zoals familie, vrienden en kennissen. Geen probleem zou je denken. Toch blijkt de realiteit weerbarstig.

Een echtpaar heeft met hard werken in een paar jaar tijd in een grote stad twee bloemenwinkels opgezet. De man draait de ene, zijn vrouw de andere winkel. De zaken gaan goed, maar ze maken wel heel veel uren. Daarom besluiten ze om een schoonzus en een zwager te vragen om een van de winkels te gaan draaien. Hierbij wordt met hen een laag basissalaris afgesproken. Daarnaast krijgen zij 50 procent van de aandelen. Voor een goeddraaiende winkel dus best een goede deal voor beide partijen.

Recessie
De omzet bestaat voor een deel uit directe verkoop in de winkel en voor een deel uit vaste contracten met bedrijven die elke week verse bloemen afnemen. Op een bepaald moment loopt de omzet gestaag terug. Dit wordt in eerste instantie toegeschreven aan de beginnende economische recessie. Maandelijks is er overleg en hierbij wordt door de eigenaar regelmatig overleg gepleegd met zwager en schoonzus over deze tegenvallende omzet.
De eigenaar besluit op een bepaald moment om toch ook zelf weer eens de klantenbonnen te bekijken. Daarbij dient te worden opgemerkt dat het kassasysteem sterk is verouderd en dat op een afslag aan het einde van de dag slechts een totaalbedrag aan omzet is af te lezen. Alle afnemende bedrijven krijgen een handgeschreven bon en een kopie hiervan gaat in de kassa.
De eigenaar komt tot de conclusie dat een aantal vaste klanten niet meer in de administratie zijn terug te vinden. Hij vertrouwt dit niet, waarop hij besluit een recherchebureau in te schakelen om onderzoek te doen.

Onderzoek
Het recherchebureau doet vier keer proefaankopen in de bloemenzaak van de schoonzus en zwager. In alle vier de gevallen blijkt dat de betaalde bedragen niet in de administratie worden verwerkt. De eigenaar kan het zich niet voorstellen en is geschokt door de uitkomsten van het rechercheonderzoek.

Confronterend gesprek
Hij wil graag dat de rechercheurs in het bijzijn van hem, zijn vrouw en de boekhouder zijn zwager en schoonzus confronteren met de resultaten van het onderzoek. Wat een familiebezoek leek, werd dus een confronterend gesprek. Zowel de zwager als de schoonzus ontkent in eerste instantie in alle hevigheid de uitgesproken vermoedens van fraude. Tijdens het gesprek ontstaat bij de rechercheurs echter de indruk dat de zwager niet op de hoogte is van de activiteiten van zijn vrouw. Als de vrouw wordt geconfronteerd met een door een van de rechercheurs uitgevoerde proefaankoop – met alle details en dag, datum en tijdstip – geeft zij toe dat zij al driekwart jaar stelselmatig geld niet heeft afgedragen maar voor eigen gebruik heeft aangewend. De zwager wist van niets en is erg teleurgesteld in zijn echtgenote.
De familie heeft hierop onderling een schaderegeling getroffen.

Beduidend lagere omzet
In een ander geval hadden twee broers een marktkraam, waar de dochter van een van de broers drie dagen in de week werkte. Op deze dagen bleek dat de omzet beduidend lager was dan op de overige dagen. Nadat met een verborgen camera werd vastgesteld dat deze dochter regelmatig geld in haar mouw stopte, werd zij hiermee geconfronteerd. Ontkennen had geen zin …

Uit deze voorbeelden blijkt maar weer dat zelfs familieleden de financiële verleidingen vaak niet kunnen weerstaan en dat goede controle dus altijd noodzakelijk is.

Reageer op dit artikel