nieuws

Regieraad: ’51 ziekenhuizen is voldoende’

Geen categorie

Nederland heeft voldoende aan 51 kernziekenhuizen met daaromheen liggende ‘satellietziekenhuizen', waar laagcomplexe, planbare ziekenhuiszorg plaatsvindt. Dit schrijft de Regieraad in een kort geleden uitgebracht rapport over de verdeling van complexe zorg in Nederland. Het scenario dat de raad schetst, gaat uit van 51 kernziekenhuizen, maar het kunnen er ook nog minder worden. Dit vergt landelijke […]

Nederland heeft voldoende aan 51 kernziekenhuizen met daaromheen liggende ‘satellietziekenhuizen', waar laagcomplexe, planbare ziekenhuiszorg plaatsvindt.

Dit schrijft de Regieraad in een kort geleden uitgebracht rapport over de verdeling van complexe zorg in Nederland. Het scenario dat de raad schetst, gaat uit van 51 kernziekenhuizen, maar het kunnen er ook nog minder worden. Dit vergt landelijke regie, zegt de raad. Basis van de herverdeling die de raad schetst, is het niveau van de ic-afdeling. Deze bepaalt hoe complex de behandelingen kunnen zijn die in het ziekenhuis plaatsvinden. Door de herverdeling worden ic-bedden, ic-verpleegkundigen en intensivisten van de satellietziekenhuizen verplaatst naar de kernziekenhuizen. Deze hebben een ic van minimaal niveau 2. In de satellietziekenhuizen is hooguit nog plaats voor een beademingsfaciliteit voor acuut bedreigde patiënten.

Bereikbaarheid
Nederland is verdeeld in elf traumaregio's. De regieraad wil dat in elke regio kernziekenhuizen komen die hoogcomplexe zorg leveren. Daar omheen bevinden zich een of meer satellietziekenhuizen die zich richten op laagcomplexe zorg. De herverdeling heeft tot gevolg dat een op de veertig patiënten niet meer binnen 45 minuten een ziekenhuis met ic kan bereiken. Met moderne ambulancezorg is het volgens de raad mogelijk om mensen te stabiliseren en over langere afstanden te vervoeren.

Lees hier het rapport over de verdeling van complexe zorg.

Reageer op dit artikel