nieuws

Schippers: ook ggz betalen naar prestatie

Geen categorie

In de ziekenhuizen gebeurt het al en in 2013 gaan ook de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) over op de zogeheten prestatiebekostiging waarbij de vaste budgetten vervallen en per behandeling wordt afgerekend. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat dinsdag bekend. Ze denkt dat hiermee de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd, ook al […]

In de ziekenhuizen gebeurt het al en in 2013 gaan ook de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) over op de zogeheten prestatiebekostiging waarbij de vaste budgetten vervallen en per behandeling wordt afgerekend.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat dinsdag bekend. Ze denkt dat hiermee de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd, ook al omdat die nu met de twee verschillende financieringssystemen te maken hebben.

Volgens Schippers helpt de nieuwe aanpak om goede en doelmatige zorg te bieden doordat instellingen nu worden gestimuleerd zich te onderscheiden, bijvoorbeeld via kwaliteit. Verzekeraars krijgen hierdoor meer mogelijkheden om tegen een scherpe prijs zorg in te kopen.

De minister voegt met deze stap een hoofdstuk toe aan haar hervormingsagenda. Onlangs kreeg de Tweede Kamer haar voorstel om het voor pensioenfondsen aantrekkelijker te maken te investeren in de ziekenhuizen en onder voorwaarden winstuitkeringen toe te staan. Eerder voerde Schippers prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg in. Ook sloot ze een akkoord met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om kwaliteit van de zorg te behouden en de stijgende zorgkosten in toom te houden.

Reageer op dit artikel