nieuws

Schoonmaak slachtoffer zoektocht FNV naar nieuwe strategie

Geen categorie

De zorgsector staat aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor 430.000 werknemers. Adriaan Wirtz van Actiz, de ondernemingsorganisatie voor een groot deel van de zorgsector: "Samen met de schoonmaakbranche zijn we het slachtoffer van de zoektocht, met name van FNV Bondgenoten en AbvaKaboFNV, naar een nieuwe strategie." Wirtz op de website […]

De zorgsector staat aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor 430.000 werknemers. Adriaan Wirtz van Actiz, de ondernemingsorganisatie voor een groot deel van de zorgsector: "Samen met de schoonmaakbranche zijn we het slachtoffer van de zoektocht, met name van FNV Bondgenoten en AbvaKaboFNV, naar een nieuwe strategie."

Wirtz op de website van werkgeversorganisatie AWVN: "AbvaKabo is wat onrust aan het stoken. Ze doen een rondje langs de werknemers, willen ongetwijfeld de druk wat opvoeren." Dat heet organising: werknemers opzoeken en hen aanmoedigen tot acties. De vakbonden hebben volgens Wirtz zijn branche uitgekozen om hun organising-strategie uit te proberen. "Ja, je zou kunnen zeggen dat wij samen met de schoonmaakbranche het slachtoffer zijn van de zoektocht, met name van FNV Bondgenoten en AbvaKaboFNV, naar een nieuwe strategie." Dat heeft volgens hem in de schoonmaak ook succes gehad. "Er is daar een verandering gaande die tot uitdrukking komt in de Code Verantwoordelijk Marktgedrag."

Niet te vergelijken
Wirtz gelooft niet dat organising in zijn sector zo aanslaat. "Onze branche is niet te vergelijken met de schoonmaakbranche. Wij hebben een heel andere werknemerspopulatie, gemiddeld hoger opgeleid. Veel van onze medewerkers hebben mbo, vaak hoger. Er is bij ons ook geen statusprobleem, terwijl dat in de schoonmaaksector een heel belangrijke drijfveer is om verandering te willen." Het is volgens hem wel zo dat in een deel van de zorg die uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt gefinancierd de situatie niet geweldig is. "In dat marktsegment is door het aanbestedingsbeleid van gemeenten een geweldige prijsdruk ontstaan. In feite is daar sprake van prijsdumping, ook al door concurrentie tussen schoonmaak en instellingen die vanouds huishoudelijke hulp aanbieden. Met druk op de lonen en ontslagen als gevolg. Dat schept mogelijk een voedingsbodem voor organising."

Reageer op dit artikel