nieuws

Schoonmakers FNV op de koffie bij OSB en Philips

Geen categorie

Schoonmakers aangesloten bij het FNV hebben donderdag 2 februari het kantoor van werkgeversorganisatie OSB bezet en zich na een ‘mars van woede' gemeld bij Philips in Eindhoven. En passant ging ook een internationale actie van start.  Zeker 40 schoonmakers zaten donderdagochtend in de hal van het kantoor van OSB in Den Bosch. Dat zegt Melanie […]

Schoonmakers aangesloten bij het FNV hebben donderdag 2 februari het kantoor van werkgeversorganisatie OSB bezet en zich na een ‘mars van woede' gemeld bij Philips in Eindhoven. En passant ging ook een internationale actie van start. 

Zeker 40 schoonmakers zaten donderdagochtend in de hal van het kantoor van OSB in Den Bosch. Dat zegt Melanie Klerx van de OSB. Volgens haar wilden de schoonmakers lobbyen (lees: in de lobby bivakkeren). "Ze hadden een spandoek en een bellenblaasmachine bij zich om hun acties kracht bij te zetten." Marco van Moort van FNV Bondgenoten denkt dat er meer mensen in de lobby van OSB zaten dan 40. "Het zijn er volgens mij echt wel meer geweest." Klerx zegt niet onder de indruk te zijn van de actie. "Wij laten ons hier niet door intimideren, al is het misschien niet helemaal het goede woord. Maar we zijn niet onder de indruk."

Mars van woede
Schoonmakers aangesloten bij het FNV liepen in Eindhoven een zogenoemde ‘mars van woede'. Deze begon in het Klokgebouw op de Strijp S. en liep door het centrum van Eindhoven. De mars kwam ook voorbij het hoofdkantoor van Philips Lighting aan de Mathildelaan in Eindhoven (zie foto). Als deelnemersaantal noemt FNV 2.000. Ron Meyer van FNV Bondgenoten. "Er komen elke dag mensen bij. Vandaag zijn de schoonmakers van de TU/e er bij gekomen. We zijn nu bijna met 3.000 stakers in het hele land." Of dat getal klopt, is door Service Management niet te verifiëren. Meyer kondigde ook aan dat de acties een internationaal karakter krijgen. "In minstens tien steden over de hele wereld zullen schoonmakers hun solidariteit betuigen bij ambassades van Nederland en bij de vestigingen van Nederlandse multinationals."

E-mail ter ondersteuning
Inmiddels heeft UNI (een wereldwijd samenwerkingsverband van 900 vakbonden) op verzoek van Ron Meyer van FNV Bondgenoten op internet een pagina gemaakt waar geïnteresseerden een e-mail ter ondersteuning kunnen sturen naar Hans Simons, de voorzitter van de OSB, eerste onderhandelaar Anton Witte, Norma van den Berg van ISS, Hans Schelbergen van Philips en Peter Specker, categoriemanager schoonmaak van de Rijksoverheid.

Reageer op dit artikel