nieuws

Simons stelt 45-minutennorm ter discussie

Geen categorie

Volgens Hans Simons, de voorzitter van Ambulancezorg Nederland, kan Nederland best toe met langere aanrijtijden voor ambulances naar de spoedeisende hulp. Want volgens Simons is de apparatuur in ambulances tegenwoordig zo goed dat veel zorg al onderweg gegeven kan worden. Ook het personeel is veel beter opgeleid dan vroeger. In de regel moeten spoedeisende hulpposten binnen 45 minuten worden aangereden. Dat […]

Volgens Hans Simons, de voorzitter van Ambulancezorg Nederland, kan Nederland best toe met langere aanrijtijden voor ambulances naar de spoedeisende hulp. Want volgens Simons is de apparatuur in ambulances tegenwoordig zo goed dat veel zorg al onderweg gegeven kan worden. Ook het personeel is veel beter opgeleid dan vroeger.

In de regel moeten spoedeisende hulpposten binnen 45 minuten worden aangereden. Dat is ook iets dat steeds terugkeert in de discussie over de concentratie van ziekenhuizen. Die moeten zich gaan specialiseren op bepaalde behandelingen en niet allemaal zullen ze een volledige eerstehulppost kunnen houden. Simons vindt dat de 45-minutennorm op zijn minst een punt van discussie moet zijn. Hij zegt hierover: 'Ik zeg niet dat je die norm zomaar overboord moet zetten, maar als je alles opnieuw inricht, dan moet je ook hiernaar durven kijken. En niet zozeer vanuit kostenoogpunt, maar juist vanwege gezondheidswinst die met een andere aanpak te behalen is.' In de ambulance kan al veel aan de gezondheidstoestand van de patiënt worden gedaan, ook omdat het nu mogelijk is om met moderne communicatie-apparatuur met de specialist in het ziekenhuis samen te werken.

De Gezondheidsraad bracht vorige week een advies uit aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de inrichting van de spoedeisende hulp. Daarin stelt de raad dat ziekenhuizen en verzekeraars onderling bindende afspraken moeten maken over de organisatie van de spoedeisende hulp (SEH). Snelheid is daarbij niet het enige dat telt; soms is een patiënt beter af als de ambulance doorrijdt naar een verder gelegen ziekenhuis waar meteen gespecialiseerde zorg voorhanden is. Overdag kan het merendeel van de patiënten goed geholpen worden op de zogenoemde basis-SEH's. In de rustige nachtelijke uren is het doelmatiger om niet alle basis-SEH's open te houden. De Raad houdt overigens wel vast aan de norm van 45 minuten aanrijtijd.

Reageer op dit artikel