nieuws

Sluizen, gemalen en bruggen slecht beveiligd

Geen categorie

Het blijkt eenvoudig om sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen in Nederland via internet op afstand te bedienen. Het programma EenVandaag toonde in een reportage hoe slecht de rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere zijn beveiligd. Met een paar simpele handelingen zijn ze vanaf een thuiscomputer te bedienen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) waarschuwt al […]

Het blijkt eenvoudig om sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen in Nederland via internet op afstand te bedienen. Het programma EenVandaag toonde in een reportage hoe slecht de rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere zijn beveiligd. Met een paar simpele handelingen zijn ze vanaf een thuiscomputer te bedienen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) waarschuwt al enkele jaren voor de kwetsbaarheid van deze zogenoemde ‘Scada-systemen' maar dat lijkt weinig te helpen.

Beveiligingsexperts van instituut NIKHEF en kennisorganisatie TNO zeggen dat veel meer Scada-systemen in Nederland kwetsbaar zijn, variërend van parkeergarages en verwarmingssystemen tot complete bruggen en sluizen. Een nieuwe zoekmachine laat zelfs honderden Nederlandse systemen zien die met gemak te hacken zijn. In sommige gevallen zijn die beveiligd met een standaard wachtwoord, in andere gevallen is er in het geheel geen wachtwoord nodig om in de betreffende apparatuur binnen te dringen.

Reageer op dit artikel