nieuws

Stakende FNV-schoonmakers verwelkomd op Vebego-hoofdkantoor

Geen categorie

Zo'n duizend schoonmakers brachten donderdagmiddag 9 februari een bezoek aan het hoofdkantoor van Vebego, de holding van schoonmaakbedrijf Hago. Ze werden binnengelaten en welkom geheten door Ruud Danklof, directeur Hago, en Ronald Goedmakers, bestuursvoorzitter Vebego. Het zou een belegering van het kasteel  worden, maar de stakers werden uiterst vriendelijk ontvangen. Met leuzen als "hoeveel ziektedagen […]

Zo'n duizend schoonmakers brachten donderdagmiddag 9 februari een bezoek aan het hoofdkantoor van Vebego, de holding van schoonmaakbedrijf Hago. Ze werden binnengelaten en welkom geheten door Ruud Danklof, directeur Hago, en Ronald Goedmakers, bestuursvoorzitter Vebego.

Het zou een belegering van het kasteel  worden, maar de stakers werden uiterst vriendelijk ontvangen. Met leuzen als "hoeveel ziektedagen passen in dit kasteel?" en de overhandiging van de poetsdoek aan de "schoonmaaksjeiken" van het land vroegen de schoonmakers van het FNV aandacht voor respect, zichtbaarheid en betere arbeidsvoorwaarden. Aanleiding voor het bezoek aan de werkgevers zijn de opnieuw stukgelopen CAO-onderhandelingen. Danklof: "We dragen de schoonmakers een warm hart toe. Vakmensen, die we een goed totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden willen meegeven. Er ligt een goed bod, en het is belangrijk is dat we zo snel mogelijk tot een goede CAO komen." Na bezoek aan Vebego liepen de schoonmakers een mars van respect in Maastricht. FNV kondigde donderdag ook de start van een nieuwe actiegolf aan.

OSB: Misverstand over niet doorbetalen bij ziekte
OSB zegt ondertussen steeds meer steun te krijgen van schoonmaakbedrijven en schoonmakers voor hun "baanbrekende" CAO eindbod.  In het pakket is volgens de werkgeversbond in een persbericht de waardering voor de schoonmaker het uitgangspunt. "Er wordt onder andere inhoud gegeven aan het begrip respect, een intensivering van het bestrijden van ongewenst marktgedrag, werkdrukmeting voor en na contractwisseling en significant verhogen van het opleidingsquotum." OSB constateert daarnaast een "groot misverstand" bij de FNV-schoonmakers over niet doorbetalen bij ziekte.  "Werkgevers in de schoonmaakbranche betalen schoonmakers bij ziekte de eerste acht uur geen loon door. Daar staat tegenover dat de schoonmakers daarna, in de meest gevallen, 100 procent worden doorbetaald. Dit in tegenstelling tot veel andere branches in het land, waar de uitkering bij ziekte drastisch omlaag gaat. Werkgevers in de schoonmaak betalen echter 100 procent door, omdat zij vinden dat een schoonmaker er niet financieel op achteruit mag gaan bij ziekte." In het bod dat de werkgevers op tafel hebben gelegd, bieden de werkgevers aan om schoonmakers die na zes weken nog steeds ziek zijn, de wachtdagen terug te betalen. OSB concludeert dat het huidige systeem leidt tot een laag kort verzuim en een hoge uitkering bij ziekte.

Schoonmakeniseenvak: uitspraken kwetsend
Drie bestuursleden (Maurice Rutgrink, Sabine Aalbers en Pieta Hoogvliet) van het net opgerichte platform Schoonmakeniseenvak, voor MKB-ondernemers in de schoonmaak, reageren in een open brief op uitspraken van vakbondbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten. Die zou een verkeerd beeld schetsen. "Weer mochten wij uit de media vernemen hoe rijk de schoonmaakondernemer wel niet zou zijn. Er staan er immers 4 in de Quote 500. In de diverse uitlatingen uit uw richting wordt de schoonmaakondernemer weg gezet als een louche figuur, rijdend in een grote Mercedes en in bezit van een riant zwembad in de achtertuin. Ongetwijfeld zullen er schoonmaakondernemers zijn die aan bovengenoemd beeld voldoen. Maar doorgaans is de gemiddelde schoonmaakondernemer een gewone huisvader of huismoeder. Keihard meewerkend in het bedrijf voor een salaris wat gezamenlijk doorgaans niet hoger ligt dan tweemaal modaal, maar waar wel 60 tot 80 uur per week voor geknokt moet worden." De uitlatingen van het FNV en het Schoonmaakparlement worden door de drie bestuurders als kwetsend, oneerlijk, onrealistisch en respectloos ervaren.

Reageer op dit artikel