nieuws

Traumahelikopter heeft geen meerwaarde

Geen categorie

Bij een ernstig verkeersongeval zijn er twee soorten hulp mogelijk. Er verschijnt een traumahelikopter met een medisch team dat ter plekke hulp verleent of er verschijnt een medisch team per ambulance. Uit onderzoek van promovendus Mariska de Jongh blijkt, dat bij gelijk letsel van de patiënt een helikopter geen meerwaarde heeft boven een ambulance. Dat komt […]

Bij een ernstig verkeersongeval zijn er twee soorten hulp mogelijk. Er verschijnt een traumahelikopter met een medisch team dat ter plekke hulp verleent of er verschijnt een medisch team per ambulance.

Uit onderzoek van promovendus Mariska de Jongh blijkt, dat bij gelijk letsel van de patiënt een helikopter geen meerwaarde heeft boven een ambulance. Dat komt omdat het langer duurt voordat de helikopter ter plaatsen is. De ambulance is sneller. Daardoor is de kans op overleving van de patiënt bij het inschakelen van deze laatste hoger dan bij het laten komen van een helikopter. Dit alles staat gepubliceerd in het artikel "The effect of Helicopter Emergency Medical Services on trauma patient mortality in the Netherlands", van de Tilburgse en Utrechtse onderzoekers Mariska de Jongh, Henk van Stel, Guus Schrijvers, Loek Leenen en Michiel Verhofstad.

Reageer op dit artikel