nieuws

Twee beveiligers Beatstadfestival vrijuit

Geen categorie

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag twee van de drie beveiligers van het Haagse Beatstadfestival die eerder werden veroordeeld wegens de dood van een bezoeker, vrijgesproken. De derde kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd. De beveiligers hielden tijdens hun werk op 2 september 2007 een 18-jarige jongen in bedwang met onder andere een […]

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag twee van de drie beveiligers van het Haagse Beatstadfestival die eerder werden veroordeeld wegens de dood van een bezoeker, vrijgesproken. De derde kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd.

De beveiligers hielden tijdens hun werk op 2 september 2007 een 18-jarige jongen in bedwang met onder andere een nekklem. Even later overleed de jongen. De rechtbank had de beveiligers veroordeeld voor opzettelijke zware mishandeling met de dood tot gevolg. Ze kregen 10 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.

Het hof acht zware mishandeling echter niet bewezen. Het gaat volgens het gerechtshof om dood door schuld – niet door opzet – van één beveiliger. Zijn straf viel daarom ook lichter uit.

De jongen was onder invloed van alcohol, misdroeg zich op het VIP-deck, stribbelde tegen en uitte bedreigingen toen beveiligers hem naar de uitgang wilden begeleiden. Het hof vindt het onder de omstandigheden van de avond gerechtvaardigd dat de beveiligers hem naar de grond werkten en een nekklem aanbrachten in afwachting van de komst van de politie.

De veroordeelde beveiliger, die de nekklem voor het eerst toepaste, had de toestand van de jongen echter beter in de gaten moeten houden, zo stelde het hof.

Reageer op dit artikel