nieuws

Tweede Kamer stemt in met nieuwe aanbestedingswet

Geen categorie

De Tweede Kamer heeft 14 februari ingestemd met de nieuwe aanbestedingswet. De wet moet meedingen naar overheidsopdrachten eenvoudiger en transparanter maken. 'Het is goed dat we iets doen aan de klachten van ondernemers over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen,' aldus minister Verhagen. 'Ook kleinere bedrijven moeten een eerlijke kans krijgen op opdrachten van […]

De Tweede Kamer heeft 14 februari ingestemd met de nieuwe aanbestedingswet. De wet moet meedingen naar overheidsopdrachten eenvoudiger en transparanter maken.

'Het is goed dat we iets doen aan de klachten van ondernemers over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen,' aldus minister Verhagen.
'Ook kleinere bedrijven moeten een eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid.'

Meer kans voor kleinere bedrijven
Volgens het nieuwe wetsvoorstel mogen opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd.
Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding.

De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen.
Hierdoor hoeft een kleine ondernemer niet alle risico's van een project te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren.

De nieuwe wet moet nog behandeld worden in de Eerste Kamer.
Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen.

Reageer op dit artikel