nieuws

Waarom strategiesessies op de hei niet werken

Geen categorie

'Strategy retreats' zijn vaak zonde van de moeite en hooguit goed voor incrementele verbeteringen. Dat zegt de Engelse consultant Stuart Cross in zijn recente ‘Great Results Newsletter'. Het kan veel beter. Cross ziet vijf oorzaken.

1. Onduidelijke doelen
Veel sessies hebben als doel 'strategieverbetering',  een behoorlijke vage term. Schep daarom allereerst helderheid door specifiek te zijn over de na te streven verbeteringen. Betere financiële prestaties? Betere klantrelaties? Meer marktaandeel? Of iets anders? Als er maar een stip op de horizon wordt gezet.

2. Te veel meningen, te weinig feiten
Belangrijk is dat er een balans is tussen meningen en feiten. In het bijzonder dient altijd recht te worden gedaan aan de wensen van de klant. In een strategievergadering heeft iedereen recht op een mening, niet alleen hij of zij met de meeste strepen of de grootste mond. Mits het een mening is die gestaafd wordt door feiten, resultaten van gedegen onderzoek en gebaseerd is op de juiste vooronderstellingen.

3. Geen vergadercyclus
Schadelijk is het als de sessie een eenmalige gebeurtenis is op de jaaragenda en geen onderdeel van een voortdurende dialoog. Een goede aanpak omvat het organiseren van vier sessies: 
Sessie 1: welke doelen?
Sessie 2: wat zijn de alternatieven?
Sessie 3: welke richting volgen we?
Sessie 4: welke hulpbronnen wijzen we toe? 

4. Er is geen 'fool on the hill'
Er moet iemand zijn die bereid is de rol van geweten van de groep op zich te nemen. Hij/zij waarschuwt voor groepsdenken, komt tussenbeide wanneer de vooronderstellingen niet kloppen of wanneer sprake is van tunnelvisie, en kan simpele maar essentiële vragen stellen. 

5. Geen nazorg
In elke bijeenkomst moet duidelijk zijn waarover men het eens is, wat de deadlines zijn en wie welke verantwoordelijkheid heeft. In de volgende bijeenkomsten moet worden geëvalueerd wat hiervan is terecht gekomen.

(Bron: morgancross.co.uk). 
Kijk ook op valuebasedmanagement.net.
Geen sessie op de hei zonder een verhelderend potje kaarten: waardenspel.nl.

Reageer op dit artikel