nieuws

Weekers onderzoekt verhoging laag btw-tarief

Geen categorie

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil de mogelijkheid onderzoeken om het lage btw-tarief van 6 procent te verhogen naar 8 procent. Ook wil hij een commissie laten kijken naar de mogelijkheden voor het instellen van één uniform btw-tarief.

Weekers begin in april vorig jaar al met het opperen van dit idee. Toen heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) berekend dat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen de boodschappen voor alle Nederlanders samen 640 miljoen euro per jaar duurder maken. In de Tweede Kamer stuitte Weekers op veel verzet, ook van regeringspartij CDA en van gedoogpartner PVV. Die maken zich nog steeds zorgen over de koopkracht, over grenseffecten en over arbeidsparticipatie, maar ze willen nu eerst concrete plannen van Weekers zien, inclusief alle mogelijke negatieve effecten.

Gat verkleinen tussen hoog en laag tarief
Andere opties die Weekers laat onderzoeken door een commissie onder leiding van oud-NIBC-topman Kees van Dijkhuizen gaan over het instellen van één uniform btw-tarief, zoals in Denemarken is gebeurd. Ook is het mogelijk om zowel het lage als het hoge tarief te verhogen. Weekers heeft een voorkeur voor het in stapjes verkleinen van het gat tussen het lage (6 procent) en het hoge tarief van 19 procent. Weekers wil met een aanpassing van de btw ervoor zorgen dat er meer belasting op consumptie wordt geheven en minder op arbeid.

Reageer op dit artikel