nieuws

7 tips om creativiteit te stimuleren

Geen categorie

Elke uitvinding komt anders tot stand. Zeven tips om je creativiteit te stimuleren.

Archimedes bedacht de 'Wet van Archimedes' terwijl hij ontspannen in bad lag. Het creatieve geheim van componist en cellist Yo-yo Ma is om altijd te blijven spelen als een kind. Iedereen kan leren creatief te zijn. Dat is een van de inzichten die het vele experimenteel psychologisch onderzoek van het afgelopen decennium heeft opgeleverd.

1 De kracht van blauw
Uit onderzoek blijkt dat mensen die omringd zijn door blauwe voorwerpen veel meer puzzels kunnen oplossen. Door de kleur blauw voel je je meer ontspannen en ben je beter in staat tot associatief denken. Rood daarentegen maakt je alerter.

2 Wees suf
Juist op die momenten van de dag waarop we versuft zijn, krijgen we aanzienlijk vaker creatieve inzichten.

3
Ga dagdromen
Dagdromende mensen scoren hoger op creativiteitstesten.

4 Denk als een kind
Proefpersonen die gevraagd worden als een kind van zeven te denken, scoren hoger op testen voor het meten van divergent denken, zoals de opdracht alternatieven te bedenken voor hergebruik van oude autobanden.

5
Zie de wereld
Mensen die op meerdere plaatsen in de wereld hebben gewoond, zijn door hun ervaringen en inzichten vaak creatiever. Deelnemen aan andere culturen geeft je een open geesteshouding.

6 Lach!
Wie een humoristisch filmpje ziet, is hierna veel beter in staat om creatieve opdrachten op te lossen. (Kijk op youtube.com/watch?v=QfRSbnBjTMI). 

7
Verhuis naar een wereldstad
Wanneer je naar een grote stad verhuist, kan dit je creativiteit verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat indien uitvinders verhuizen van een kleine plaats naar een veel grotere stad dit hen 15 procent meer patenten oplevert.

(Bron: welingelichtekringen.nl).

Deze zeven punten staan in een artikel van Jonah Lehrer in de Wall Street Journal van 12 maart 2012. Lehrer is auteur van het boek How to be Creative, dat 19 maart jl. verscheen. Hij geeft het volgende raadsel. Een man trouwt in een stadje twintig vrouwen. Alle vrouwen leven nog en geen van hen is gescheiden. De man heeft geen enkele wet overtreden. Wie is deze man? Kijk op wsj.com.

Reageer op dit artikel