nieuws

Afrekenen met buitenlandse winkeldieven

Geen categorie

De regeling 'Afrekenen met winkeldieven', waarbij daders van winkeldiefstallen direct een eis tot schadevergoeding krijgen opgelegd van de winkelier zelf, wordt uitgebreid. Vanaf nu kunnen ook winkeldieven uit aangrenzende landen worden aangepakt. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komt hiermee tegemoet aan verzoeken van zowel ondernemers als politie om nog daadkrachtiger te kunnen optreden tegen winkeldieven. In […]

De regeling 'Afrekenen met winkeldieven', waarbij daders van winkeldiefstallen direct een eis tot schadevergoeding krijgen opgelegd van de winkelier zelf, wordt uitgebreid. Vanaf nu kunnen ook winkeldieven uit aangrenzende landen worden aangepakt.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komt hiermee tegemoet aan verzoeken van zowel ondernemers als politie om nog daadkrachtiger te kunnen optreden tegen winkeldieven.

In winkels die deelnemen aan de HBD-regeling 'Afrekenen met winkeldieven' moet een betrapte winkeldief een schadevergoeding van 151 euro betalen ter compensatie van de tijd die de winkelier kwijt is aan aanhouding en aangifte. Het HBD helpt winkeliers bij de afhandeling van de schadeclaim, die losstaat van een eventuele strafrechtelijke boete. Tot nu toe kon de schade alleen worden verhaald op daders met een verblijfadres in Nederland die op heterdaad werden betrapt. In de praktijk is gebleken dat er behoefte is de aanpak uit te breiden. Vooral de grensregio's ondervinden hinder van winkeldieven van net buiten Nederland. Daarom is nu een aanpassing gemaakt voor Duitsland en België.

Reageer op dit artikel