nieuws

Bestrijd ecocide: stuur een ‘Liefdesbrief naar de Aarde’

Geen categorie

Het jargon van milieuactivisten is verrijkt met een nieuwe term. Ecocide, het milieu-equivalent van genocide, volkerenmoord, moet een misdrijf worden tegen de menselijkheid.

In september 2011 ging de Bestrijd Ecocide Campagne van start met de organisatie van een pseudo ecocideproces bij het Hooggerechtshof in Londen. De publieke jury veroordeelde unaniem de CEO's van twee fictieve energiebedrijven wegens het veroorzaken van onherstelbare schade door criminele exploitatie van grondstoffen. Het vonnis wordt 31 maart 2012 uitgesproken op een soortgelijk proces in Essex.
De campagne ging een nieuwe fase in toen op 14 februari jl. (Valentijnsdag) een website werd gelanceerd waar bezoekers een 'Liefdesbrief aan de Aarde' kunnen plaatsen. Kunstenaars uit de hele wereld hebben hun digitale ontwerpen aan de campagne gedoneerd. De bedoeling is de reacties aan te bieden aan de wereldleiders op de Internationale Duurzaamheidstop van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro in juni 2012. 

Earth Law
Polly Higgins presenteerde in april 2011 aan de VN in New York de Wet op Ecocide. Zij is een van de leidende juristen die zich inspannen voor de totstandkoming van de 'Earth Law' met daarin voorstellen voor een Universele Verklaring van de Rechten van de  Aarde. "De campagne krijgt internationaal steeds meer steun. Het is nu tijd wereldleiders en het bedrijfsleven ervan te doordringen dat we van de Aarde houden en dat we nieuwe wetten nodig hebben om mens en planeet te beschermen."

(bron:positivenews.org.uk).
Kijk ook op lovelettertotheearth.com en youtube.com/watch?v=6Uwsbv8RVR8.

Reageer op dit artikel