nieuws

Beveiligingsbedrijf schendt auteursrecht politie

Geen categorie

Beveiligingsbedrijf Globe Security uit Zelhem (Gelderland) moet de strepen van zijn auto's verwijderen, omdat die te veel lijken op de strepen die op politieauto's staan. De rechtbank in Zutphen heeft dat bepaald in een kort geding dat door de Staat was aangespannen. De overheid heeft momenteel nog 140 soortgelijke zaken in behandeling, zo valt op […]

Beveiligingsbedrijf Globe Security uit Zelhem (Gelderland) moet de strepen van zijn auto's verwijderen, omdat die te veel lijken op de strepen die op politieauto's staan. De rechtbank in Zutphen heeft dat bepaald in een kort geding dat door de Staat was aangespannen. De overheid heeft momenteel nog 140 soortgelijke zaken in behandeling, zo valt op te maken uit het vonnis.

Zes auto's van het bedrijf zijn voorzien van blauw-oranje schuine strepen. Hoewel de kleurencombinatie niet hetzelfde is als die van de politie overtreedt het bedrijf volgens de rechter toch het auteursrecht dat in handen is van de Staat. De strepen zijn ongeveer even dik, even schuin geplaatst en hebben een witte achtergrond.

‘Van het publiek kan niet worden verwacht dat het zo vertrouwd is met de kleuren die politievoertuigen voeren dat het deze afwijkingen terstond zal opmerken', aldus het vonnis.

Globe Security stelt dat mensen het bedrijf nog nooit hebben verward met de politie. Het bedrijf vindt dat de strepen op de wagens ‘de uitstraling van een controlerende, dienstverlenende instantie onderstrepen' en waarschuwt dat veel andere bedrijven last kunnen krijgen van het vonnis.

De advocaat van de Staat zei tijdens de behandeling van de zaak dat dergelijke overtredingen meestal niet voor de rechter komen. In de meeste gevallen wordt de zogeheten 'striping' verwijderd als de politie daar om heeft gevraagd.

Reageer op dit artikel