nieuws

Blokland: code werkt niet belemmerd op innovatie

Geen categorie

Kees Blokland, voorzitter van de commissie die de Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft opgesteld, is het niet eens met de kritiek van ISS dat ‘zijn' code belemmerend zou werken op innovatie. "Een echt goede innovatie komt werkgever, werknemer en opdrachtgever ten goede." Blokland zegt met belangstelling kennis genomen te hebben van de uitspraak van de voorzieningsrechter […]

Kees Blokland, voorzitter van de commissie die de Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft opgesteld, is het niet eens met de kritiek van ISS dat ‘zijn' code belemmerend zou werken op innovatie. "Een echt goede innovatie komt werkgever, werknemer en opdrachtgever ten goede."

Blokland zegt met belangstelling kennis genomen te hebben van de uitspraak van de voorzieningsrechter in Den Haag. Die verwierp het bezwaar van ISS dat het voorstel van het schoonmaakbedrijf aan de Belastingdienst ter zijde was gelegd tijdens een aanbesteding van de schoonmaak. De rechter deed dat door te verwijzen naar de code. Volgens de rechter was het aanbod "niet realistisch". ISS verwees naar een innovatief schoonmaakprogramma met onder andere rugstofzuigers waardoor het genoemde aantal vierkante meters wel haalbaar zou zijn. Met de uitspraak van de rechter zou er volgens ISS dus weinig ruimte voor innovatie zijn.

Blij met invloed
Blokland is blij met de invloed van de code op deze aanbesteding, maar bestrijdt dat innovaties worden geblokkeerd. "Wij zijn voor innovatie. Temeer als innovatie inhoudt dat arbeidsproductiviteit ten goede komt aan werkgever, werknemer en opdrachtgever. Dan hebben we het wel over innovaties die echt werken." Of dat bij het voorgestelde programma bij ISS het geval is, laat Blokland zich niet over uit. "Ik kan dat niet beoordelen. Ik ken de casus onvoldoende." Werkdruk is een lastig te vatten begrip, beschouwt de voorman van de code. "Er is een werkdrukmeter ontwikkeld door de RAS, maar werkdruk is ook beleving. Bijvoorbeeld de verwachting bij de opdrachtgever speelt daarin een grote rol. Zeker als de opdrachtgever weinig verstand heeft van schoonmaak, maar wel druk uitoefent." Hoeveel vierkante meters schoongemaakt kunnen worden, is volgens Blokland dan ook moeilijk te bepalen. Laat staan of het nieuwe, genoemde ISS-programma positief inwerkt op het aantal vierkanter meters dat een schoonmaker kan bestrijken. "Dat laat ik aan de rechter over."

Reageer op dit artikel