nieuws

Boete voor niet opgeven optieregeling

Geen categorie

De rechtbank Breda heeft onlangs een boete opgelegd aan de Human Resource (HR) Director die zijn optieregeling niet had opgegeven aan de fiscus.

De man was werknemer van een Nederlandse vestiging van een Amerikaans bedrijf en nam deel aan een aandelenoptieplan. De waarde van de optierechten moest bij toekenning ervan tot het loon worden gerekend, omdat het bedrijf destijds niet had verzocht om uitstel van heffing tot het moment van uitoefening. Er was echter geen loonbelasting ingehouden.

Vergrijpboete
Toen de inspecteur hier na een boekenonderzoek achterkwam, kwam hij met het bedrijf overeen alsnog de opties in de loonheffing te betrekken. De HR Director maakte niet van de overeengekomen mogelijkheid gebruik en diende later een ‘vrijwillige verbetering' in, in de vorm van een verklaring. Dit was volgens de Rechtbank Breda te laat. De navorderingsaanslag die de inspecteur had opgelegd bleef in stand en ook de vergrijpboete van 50 procent wegens opzet.

Reageer op dit artikel