nieuws

Boontje komt om zijn loontje

Geen categorie

Nederland dreigt de risee van de eurozone te worden. Nooit was minister van Financiën Jan Kees de Jager op de hoogtepunten van de eurocrisis te beroerd om zijn goedkeuring aan een akkoord te onthouden, om de zogenoemde PIGS (Portugal, Ierland, Italië en Spanje) de duimschroeven aan te draaien, om nog strengere bezuinigingsplannen te eisen. Bloeden zouden de PIGS. En nu blijkt Nederland zelf niet aan het ‘begrotingscompact' te voldoen dat het de andere landen heeft opgelegd. Het begrotingsoverschot komt volgend maar liefst op 4,6 procent van het bruto binnenlands product (BBP) uit, ruim anderhalf maar de afgesproken norm van 3 procent. We kunnen het niet wijten aan tegenvallende groei in Duitsland, want de oosterburen hebben hun financiën wel tijdig op orde gekregen.

De linkse partijen – met de PvdA – voorop willen, nu Nederland zelf zijn financiële huishouding niet op orde heeft, plotseling hun goedkeuring aan het begrotingscompact onthouden, dat vastlegt hoe hoog de staatsschuld en het begrotingsoverschot in de landen die meedoen aan de eurozone mag zijn. De regels waren immers uitsluitend bedoeld voor anderen. Een ander argument dat graag wordt gebruikt is dat bezuinigingsmaatregelen op dit moment zelfvernietigend zijn. Immers, de tegenvallende binnenlandse vraag is er de oorzaak van dat Nederland een te hoog begrotingstekort heeft. Door te bezuinigen zal de binnenlandse vraag nog verder terugvallen, en daardoor het begrotingstekort verder oplopen en al snel ben je in een vicieuze cirkel beland.

Het probleem met deze redenering is dat de groei van de Nederlandse economie traditioneel met name afhangt van de groei van de wereldhandel en de wereldeconomie. En volgens de laatste berekeningen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zal de wereldeconomie met een gezonde 4 tot 5 procent groeien. Het grootste gedeelte van de groei komst weliswaar vanuit de opkomende economieën als China, India en Brazilië, maar er is geen enkele reden waarom Nederland daar niet een graantje van zou meepikken. Dat lukt Duitsland immers wel. Duitse autofabrikanten kunnen de vraag vanuit China ternauwernood aan en geven personeel bonussen van 7000 euro om ze te belonen voor de getoonde inzet.

Bovendien, een strategie van vraagstimulering in plaats van bezuinigingen kan net zo goed zelfvernietigend zijn, zoals de Verenigde Staten vorig jaar ondervond. De Amerikaanse centrale bank was in de zomer van 2010 ook niet tevreden over het groeitempo van de Amerikaanse economie en kondigde een nieuwe ronde van obligatieaankopen aan ter waarde van 600 miljoen dollar waardoor de rente verder zou moeten dalen. Alleen al de aankondiging van de nieuwe stimuleringsmaatregelen dreef de prijs van olie op. Toen daar ook nog de Arabische lente bij kwam, met alle onzekerheid voor de olieproductie, was het met de economische groei gauw gedaan.

Het is onwaarschijnlijk dat de wereldeconomie harder kan groeien dan zo'n 4 of 5 procent per jaar. Vraagstimulering is daarom alleen nuttig als de wereldeconomie veel minder groeit, of krimpt, zoals in 2008 en 2009 dreigde. Het enige wat er voor Nederland nu op zit is om slimme producten en diensten te ontwikkelen, en zo een stukje van de groei van de wereldeconomie te veroveren.

Reageer op dit artikel