nieuws

CNV weet code te verkopen aan corporaties

Geen categorie

De CAO-partijen in de woningcorporatie-sector gaan zich inzetten voor de code verantwoordelijk marktgedrag, zoals die in de schoonmaakbranche is afgesproken. Dat is een van opvallende afspraken in de nieuwe CAO voor de woningcorporaties (30.000 werknemers), waarover CNV Vakmensen een akkoord heeft bereikt. "Dit is goed nieuws voor de schoonmakers", vindt CNV-onderhandelaar Aart van de Brink. […]

De CAO-partijen in de woningcorporatie-sector gaan zich inzetten voor de code verantwoordelijk marktgedrag, zoals die in de schoonmaakbranche is afgesproken. Dat is een van opvallende afspraken in de nieuwe CAO voor de woningcorporaties (30.000 werknemers), waarover CNV Vakmensen een akkoord heeft bereikt.

"Dit is goed nieuws voor de schoonmakers", vindt CNV-onderhandelaar Aart van de Brink. "De ruim 400 woningcorporaties in Nederland horen tot de categorie grote opdrachtgevers. Als zij de schoonmaakcode echt serieus nemen, varen de schoonmakers daar wel bij." De Code Verantwoord Marktgedrag in de schoonmaakbranche bestaat nu bijna een jaar. Doel van de code is dat opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven bij aanbestedingen niet alleen gefixeerd zijn op de (laagste) prijs, maar dat ook de kwaliteit van het werk en de arbeidsomstandigheden een rol spelen. CNV Vakmensen denkt dat de code een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van de positie van schoonmakers. "Om die reden hebben wij dit onderwerp ingebracht bij de onderhandelingen over de CAO voor de woningcorporaties", zegt Van de Brink. 

Blinde vlek
Van de Brink: "De woningcorporaties hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Maar in de praktijk zit er vaak een blinde vlek in de contracten die zij met schoonmaakbedrijven sluiten. Daarom ben ik blij dat branchevereniging Aedes nu het voortouw wil nemen bij een verbetering van het marktgedrag van de aangesloten corporaties. Dat is een nieuwe stap op weg naar het respect dat de schoonmakers verdienen." De nieuwe CAO voor de werknemers van woningbouwcorporaties geldt voor één jaar (van 1 januari 2012 tot 1 januari 2013). De lonen gaan in totaal met 1,9 procent omhoog (1,25 procent per 1 januari 2012 en nog eens 0,65 procent per 1 juli 2012). "De loonstijging van 1,9 procent dekt de inflatie helaas niet helemaal. Maar gezien het huidige economische klimaat is het toch een goed resultaat", vindt Van de Brink.

Reageer op dit artikel