nieuws

Collectief gefaald bij Maasstad Ziekenhuis

Geen categorie

Er is collectief gefaald in de aanpak van de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Hierdoor zijn betrokken patiënten en nabestaanden van overleden patiënten onnodig schade en leed toegebracht. Tot die conclusie komt de commissie onder voorzitterschap van Wolter Lemstra in een onderzoek naar de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie. Het […]

Er is collectief gefaald in de aanpak van de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Hierdoor zijn betrokken patiënten en nabestaanden van overleden patiënten onnodig schade en leed toegebracht.

Tot die conclusie komt de commissie onder voorzitterschap van Wolter Lemstra in een onderzoek naar de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie. Het onderzoeksrapport werd donderdag in het ziekenhuis gepresenteerd.

Onderschat
Het gevaar van de uitbraak is door alle betrokkenen ‘ernstig onderschat', stelt de commissie.'Aangewezen stappen om de uitbraak te beteugelen bleven uit. Hierin kwam pas verandering toen de uitbraak – bijna één jaar na dato – publiekelijk bekend werd gemaakt.'

Sterfgevallen
Vorig jaar kwam het Maasstadziekenhuis in het nieuws toen 118 mensen besmet raakten met de Klebsiellabacterie. Van hen zijn er 28 overleden.

Drie van hen stierven ‘zeer waarschijnlijk' als gevolg van de bacterie. Uiteindelijk werden ruim 8400 mensen gescreend.

Paul Smits, de toenmalige directeur, legde in augustus zijn functie neer; hij had in juli toegegeven dat niet alles goed was gegaan bij de bestrijding van de bacterie. Smits werd opgevolgd door Peter Weeda.

Reageer op dit artikel