nieuws

Crisis impuls voor samenwerking burgers en bedrijven

Geen categorie

Digitale criminaliteit en sombere economische vooruitzichten zijn een grote uitdaging voor iedereen die zich inzet om Nederland veiliger te maken. Maar terwijl veiligheidsbudgetten krimpen, krijgt de gezamenlijke inzet van overheid, bedrijven en burgers steeds meer vorm. Dat blijkt uit het nieuwe Trendsignalement van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Uit het vierde Trendsignalement komen […]

Digitale criminaliteit en sombere economische vooruitzichten zijn een grote uitdaging voor iedereen die zich inzet om Nederland veiliger te maken. Maar terwijl veiligheidsbudgetten krimpen, krijgt de gezamenlijke inzet van overheid, bedrijven en burgers steeds meer vorm. Dat blijkt uit het nieuwe Trendsignalement van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Uit het vierde Trendsignalement komen internetcriminaliteit en de recessie naar voren als de grootste bedreigingen voor een veilig Nederland.

Op internet doen zich steeds meer veiligheidsrisico's en -problemen voor, waarop nog geen adequate reactie beschikbaar is. Skimmen, identiteitsdiefstal en dreigtweets zijn digitale varianten van ‘klassieke' delicten zoals diefstal en bedreiging.

Ondanks de economische recessie signaleert het CCV ook een positieve trend: de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers krijgt steeds meer vorm. ‘In tijden van economische nood is een gezamenlijk optreden van bedrijven, burgers, overheid en andere veiligheidsprofessionals slimmer dan ooit', aldus CCV-directeur Onno Peer.

Een derde trend is ‘de onstuitbare opkomst' van de sociale media binnen de maatschappelijke veiligheid. Sociale media zijn met name in trek om burgers en bedrijven te betrekken bij lokale veiligheid.

Het Trendsignalement 2012 is digitaal beschikbaar via www.hetccv.nl/trends

Reageer op dit artikel