nieuws

De RI&E in de recessie

Geen categorie

In tijden van economische tegenwind willen bepaalde prioriteiten wel eens ondersneeuwen. De RI&E bijvoorbeeld. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een digitale versie. Zo'n web-based-RI&E laat zich namelijk sneller terugverdienen.

Werken uw medewerkers achter een beeldscherm? Dan moet u hen voorlichten over de bijbehorende arbeidsrisico's. En als we ervan uitgaan dat u ieder jaar €10.000 kwijt bent aan traditionele opleidingskosten, moet u eens denken aan een digitale RI&E. Want die hebt u binnen een jaar terugverdiend.

Hoe dat kan? Door aan zo'n digitale RI&E een e-learningprogramma te koppelen. Daarmee kunnen medewerkers zich zelfstandig verdiepen in alle ergonomische ins en outs. En dat scheelt veel geld.

Flexibel
‘Want hoe gaat dat normaal bij zo'n arbotraining?' zegt Porto Franco van tri-plus. ‘Je medewerkers zijn een dag van hun werkplek, en je moet ook nog een keer de trainer betalen. Maar met een e-learningprogramma kun je die opleidingmomenten veel beter spreiden. Een zorgmedewerker kan bijvoorbeeld studeren in de late uurtjes, als het wat rustiger is. En een internationaal adviseur kan aan de slag als hij zit te wachten op het vliegtuig.'

En dus past zo'n digitale RI&E goed in deze tijden van recessie, vindt Franco. ‘Vroeger zag je dat bedrijven hun kosten binnen 5 of 10 jaar wilden terugverdienen, maar dat is uit de tijd. De huidige directeuren eisen die return of investment binnen een jaar, voordat de boeken sluiten. Met de digitale RI&E is dat mogelijk.'

En dat is niet de enige reden dat een digitale RI&E naadloos past in dit tijdsgewricht. ‘Heb je die cijfers van UWV gezien?' vraagt Franco. ‘Het aantal medewerkers dat direct een vast contract krijgt aangeboden, is gigantisch gedaald: van 83.000 in 2010 naar 2000 in 2011. Vaak krijgen die flexibele krachten weinig opleiding aangeboden. Maar met dat e-learningsprogramma kunnen ze zich al verdiepen in de arbeidsveiligheid voordat ze een stap in het bedrijf hebben gezet.'

Vragenlijst
Is dat e-learningprogramma dus geschikt voor iedereen? Nee, zegt Franco. ‘Maar dat is juist het mooie: een leidinggevende of preventiemedewerker kan ook precies zien voor wie het niet geschikt is. Want ze kunnen van een medewerker eisen dat die over een bepaald onderwerp een vragenlijst invult. Gewoon, om te zien of hij alles heeft begrepen. En als hij daar niet goed uitkomt – door taalproblemen of een ander denkniveau – dan wordt dat onmiddellijk geregistreerd. En dan zal een bedrijf alsnog een trainer laten aanrukken.'

Reageer op dit artikel