nieuws

Deming’s zeven dodelijke ziekten (in organisaties)

Geen categorie

Tot de talloze bijdragen van W. Edwards Deming (1900-1993) aan de kwaliteitskunde behoort zijn 'Seven Deadly Diseases of Management'. Over de grootste obstakels die managers kunnen tegenkomen in de organisatie. "Het is niet noodzakelijk te veranderen. Overleven is niet verplicht."

1. Gebrek aan doelgerichtheid.
Veel bedrijven mankeert het aan vastberadenheid bij de planning als ze producten en diensten die naar verwachting veel concurrentievoordelen zullen opleveren naar de markt willen brengen. Dit kost ook werkgelegenheid.

2. Nadruk op de korte termijndenken.
Met name banken en aandeelhouders dwingen tot streven naar kortetermijnwinsten. Dit is de weg van de minste weerstand en gaat gepaard met het snijden in kosten voor de lange termijn, zoals voor onderhoud, opleiding en kwaliteitsborging.

3. Persoonlijke beoordelingssystemen
Het probleem bij prestatie-evaluatiesystemen is dat ze vooral persoonlijke prestaties (die bijna altijd mede ontstaan dankzij het toeval) belonen, terwijl gerealiseerde procesverbeteringen minder aandacht krijgen. Het beste middel voor het stimuleren van samenwerking is niet zozeer de financiële beloning, maar het verbeteren van de fysieke en psychologische werkomgeving.

4. Job-hopping van leidinggevenden.
Een van de ergste ziekten. Als carriere-gerichte topmanagers vertrekken naar een andere baan, betekent dat niet alleen stopzetting of verandering van verbeterplannen, maar vaak ook een verandering in de managementfilosofie.

5. Het gebruik van cijfers die alleen iets zeggen over tastbare zaken.
Bepaalde facetten van de organisatie laten zich moeilijk kwantificeren of zijn gewoonweg onkenbaar. Toch moeten er beslissingen worden genomen. Hoe weet je wat er gebeurd zou zijn als je niet van je koers was afgeweken?

6. Buitensporige kosten door ziekteverzuim.
Deze kosten zijn ook voor het bedrijfsleven de afgelopen decennia flink gestegen. De enige remedie is hervorming van het zorgstelsel.

7. Buitensporige juridische kosten.
Deming beschuldigde advocaten ten dele schuldig te zijn aan de problemen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Amerika telt de meeste advocaten per hoofd van de bevolking. Er heerst een echte claimcultuur. Alleen de overheid kan dit oplossen. 

(bron: qualitymag.com)
Kijk ook op nist.gov/baldrige en floor.nl.

Reageer op dit artikel