nieuws

EPD’s verlagen kosten gezondheidszorg niet

Geen categorie

Amerikaanse voorstanders van digitalisering van patiëntendossiers claimden een potentiële besparing van 80 miljard dollar per jaar. Nieuw onderzoek zet vraagtekens bij die claim. Het onderzoek op basis van gegevens van 28.741 bezoeken aan 1187 verschillende doktoren in de VS toonde een onverwachte uitkomst: artsen met elektronische toegang tot de patiëntgegevens hadden vaker de neiging om […]

Amerikaanse voorstanders van digitalisering van patiëntendossiers claimden een potentiële besparing van 80 miljard dollar per jaar. Nieuw onderzoek zet vraagtekens bij die claim.

Het onderzoek op basis van gegevens van 28.741 bezoeken aan 1187 verschillende doktoren in de VS toonde een onverwachte uitkomst: artsen met elektronische toegang tot de patiëntgegevens hadden vaker de neiging om dure onderzoeken te laten doen dan degenen die hun oordeel vanaf papier vormden. Gemiddeld gaven EPD-gebruikende medici 40 procent meer opdrachten voor beeldonderzoek. Bij de relatief dure CT-scans en MRI-onderzoeken was dat zelfs 70 procent.

Meerkosten niet becijferd
Een becijfering van de extra kosten die dit verhoogde gebruik van dure diagnosehulpmiddelen met zich meebrengt, geven de auteurs van de studie overigens niet. Een duidelijke verklaring voor de toenemende inzet van die middelen hebben ze ook niet. Verder dan de veronderstelling dat de beschikbaarheid van beeldmateriaal de doktoren triggert om te kijken of er iets in de situatie gewijzigd is, en dat de technologie het ook makkelijker maakt om zo'n onderzoek te regelen, komen ze niet. 

Op het onderzoek kwam direct kritiek: de gegevens – uit 2008 – zouden verouderd zijn, en moderne elektronische patiëntendossiers en de daaromheen ontwikkelde beleidsrichtlijnen zouden juist een dempend effect hebben op het aanvragen van diagnostisch onderzoek, luidt de kritiek. Onderzoeksleider dr. Danny McCormick laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij houdt vol dat de door zijn onderzoeksteam geanalyseerde gegevens representatief zijn voor de manier waarop de meeste Amerikaanse artsen anno 2012 met elektronische patiëntendossiers omgaan.

Kwaliteitsvoordeel staat voor onderzoeker buiten kijf
Overigens zijn de conclusies van zijn onderzoek voor McCormick geen reden om zich tegen het gebruik van elektronische patiëntendossiers te keren. Zelf werkt hij er al sinds 2005 mee, en hij zou uit het oogpunt van kwaliteit van de zorg niet graag weer zonder EPD werken, zei het tegenover de New York Times. Maar McCormick hoopt wel dat zijn onderzoek een eind maakt aan overspannen verwachtingen van het besparingspotentieel van EPD's.

Reageer op dit artikel