nieuws

‘Facebook, Schippers, KLPD schenden privacy’

Geen categorie

Sociale netwerksite Facebook, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn woensdagavond uitgeroepen tot winnaars van de Big Brother Awards 2011. Een jury koos deze drie ‘grofste privacyschenders' uit negen genomineerden. Minister Schippers kreeg de prijs in de categorie personen vanwege ‘het forceren' van een private doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD), […]

Sociale netwerksite Facebook, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn woensdagavond uitgeroepen tot winnaars van de Big Brother Awards 2011. Een jury koos deze drie ‘grofste privacyschenders' uit negen genomineerden.

Minister Schippers kreeg de prijs in de categorie personen vanwege ‘het forceren' van een private doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD), nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. In de categorie bedrijven wint Facebook omdat de site ondanks ‘een reeks aan privacymissers' naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. In de categorie overheid kreeg het KLPD een prijs, onder meer omdat het spyware gebruikt voor opsporingsdoeleinden die volgens de jury omstreden is.

Er was ook een publieksprijs voor het schenden van privacy. Die ging naar staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ‘vanwege zijn niet-aflatende inzet om de privacywetgeving af te zwakken', aldus de organisatie.

Het was de achtste editie van de Nederlandse Big Brother Awards, georganiseerd door Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Reageer op dit artikel