nieuws

Flawsome: laat je merk zijn menselijke kant zien

Geen categorie

Perfectie is een illusie, dingen gaan nu eenmaal fout. Dus toon als merk je feilbaarheid ('flaw'), dan ben je geweldig ('awesome'): wees flawsome! 


Fastfoodketen Domino's voerde een reclamecampagne in New York met een enorm elektronisch billboard op Times Square met daarop live de positieve én de negatieve tweets van klanten. Het Engelse merk Marmite, een broodbeleg gemaakt van gistextract, voert een campagne onder de slogan 'Love it or Hate it', op een website waar je kunt aangeven of je een 'Lover' of een 'Hater' bent.  Afhankelijk van je keuze krijg je een recept om je boterham te verzieken of juist hemels te maken.

Dat is flawsome: een strategie waar je je als merk kwetsbaar opstelt. Je bent eerlijk over je zwakheden, maar ook ruimhartig, flexibel, bescheiden en humoristisch, je leeft mee. Kortom, niets menselijks is je vreemd. En bovendien: in deze transparante online cultuur komen consumenten toch alles te weten over je merk.

In flawsome als thema zie je vier ontwikkelingen samenvallen waardoor consumenten sterk zijn gaan letten op houding en gedrag van bedrijven. 1. De teleurstelling die consumenten voelen over bedrijven, is nu omgeslagen in afkeer. Merken die het durven opener en eerlijker te werk te gaan, worden verwelkomd.
2. Hoe meer succesvolle bedrijven zich ook 'gewoon menselijk' tonen, des te ontevredener consumenten worden over traditionele (lees: saaie en onpersoonlijke) bedrijven.
3. Online cultuur is toonaangevend geworden. De omgangsvormen daar zijn direct, open en soms rauw. Het dagelijks leven wordt online gezet – ook falen. Van bedrijven wordt hetzelfde verwacht.
4. Het ligt in onze aard het lastig te vinden om oprecht contact te maken met anderen als die geen tekortkomingen (lijken te) hebben.


(bron: trendwatching.com). 

Kijk ook op marmite.com.

Reageer op dit artikel