nieuws

FNV: “Megacontract zonder cao wordt veldslag”

Geen categorie

Het grootste schoonmaakcontract kan niet goed gaan als er geen cao ligt. Dat vindt FNV Bondgenoten. Leden van de bond voerden 21 maart actie bij de winnaar van dat contract, Hago in Arnhem. Dit concern heeft een miljoenencontract binnengehaald voor het reinigen van treinen van NS/NedTrain. De schoonmakers, die al 80 dagen actie voeren, waarschuwden […]

Het grootste schoonmaakcontract kan niet goed gaan als er geen cao ligt. Dat vindt FNV Bondgenoten. Leden van de bond voerden 21 maart actie bij de winnaar van dat contract, Hago in Arnhem.

Dit concern heeft een miljoenencontract binnengehaald voor het reinigen van treinen van NS/NedTrain. De schoonmakers, die al 80 dagen actie voeren, waarschuwden dat "het megaschoonmaakcontract van de NS zonder cao een veldslag wordt''. De schoonmakers eisen onder meer bij ziekte doorbetaling van het loon vanaf de eerste ziektedag. Zij willen dat NS afdwingt dat Hago en de overige schoonmaakbedrijven ingaan op deze eis. Zonder goede oplossing voor het cao-conflict kan zo'n megacontract nooit goed gaan, waarschuwt de bond.

4 procent minder uren
Volgens FNV Bondgenoten houdt het winnende Hago-aanbod in dat de onderneming de opdracht uitvoert tegen 4 procent minder schoonmaakuren dan nu het geval is. De bond is bang dat dit leidt tot verhoging van de werkdruk. Zij eist van Hago dat dit bedrijf alle 1200 werknemers in dienst neemt die nu betrokken zijn bij het reinigen van de treinen. Zij werken voor opdrachtgevers als Asito, CSU en Facilicom. De bond stelt verder dat de werkdruk niet mag stijgen en dat Hago een werkgarantie moet afgeven voor contractanten en uitzendkrachten.

Niet uit op laagste kostprijs
Opdrachtgever NedTrain verklaarde eerder niet uit te zijn op de laagste kostprijs. De onderneming zegt te hechten aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Het aflopende treincontract was opgedeeld in een aantal kavels. Begin april wordt definitief duidelijk wie het contract heeft gewonnen. Verliezers van de Europese aanbesteding kunnen namelijk nog bezwaar aantekenen tegen de procedure. Op de structureel krimpende Nederlandse schoonmaakmarkt is het winnen van deze order de hoofdprijs. De meeste opdrachten zijn niet groter dan enkele tonnen per jaar.
 

Reageer op dit artikel