nieuws

Frieslab: voortrekkers maken meer mogelijk

Geen categorie

In de zorg werken vele tientallen voortrekkers die dagelijks laten zien dat er veel meer mogelijk is dan men denkt. Zij tonen aan dat schijnbaar onoplosbare problemen oplosbaar zijn. Mits goed aangestuurd kunnen deze professionals uitstekend inspelen op de behoeften van de cliënt. Dat is een van de conclusies na drie jaar Frieslab, een proeftuin […]

In de zorg werken vele tientallen voortrekkers die dagelijks laten zien dat er veel meer mogelijk is dan men denkt. Zij tonen aan dat schijnbaar onoplosbare problemen oplosbaar zijn. Mits goed aangestuurd kunnen deze professionals uitstekend inspelen op de behoeften van de cliënt. Dat is een van de conclusies na drie jaar Frieslab, een proeftuin van het ministerie van VWS, waarin Friese gemeenten, De Friesland Zorgverzekeraar en de provincie Fryslân samenwerken.

Volgens Frieslab kijken zorgorganisaties vooral naar de restricties in de wet, en minder naar de mogelijkheden. Zij laten zich veelal afschrikken door de schotten die tussen de verschillende wetten voor zorg en welzijn bestaan. Sanja Bouman, programmamanager van Frieslab: ‘Wij hebben de afgelopen jaren intensief met voortrekkers samengewerkt. Een voortrekker gaat gewoonweg aan de slag, vanuit de diep gevoelde wens om meer resultaat te boeken voor de cliënt.'

Organisaties kunnen Frieslab benaderen met een knelpunt. Frieslab vraagt door totdat de kern van het probleem is gevonden. Dan vraagt Frieslab aan de organisaties: als je niet in beperkingen denkt, hoe zou je het probleem dan willen oplossen? Wat houdt je nu tegen? Klopt de informatie die je hebt, bijvoorbeeld over wetten, regels, organisatie? Frieslab maakt vervolgens een ordening of een model. Sanja Bouman: ‘Frieslab blijft vragen stellen wanneer anderen afhaken en komt zo tot simpele oplossingen voor complexe problemen. Mensen laten zien wat de kern van het probleem is en wat de context is. Dan gaan ze aan de slag met wat op dat moment mogelijk is. Op een andere manier toch resultaat bereiken, daar gaat het om.'

Frieslab is in 2009 begonnen voor een periode van drie jaar. De staatssecretaris van VWS heeft de subsidie met twee jaar verlengd. Zie ook hier.

Reageer op dit artikel