nieuws

Gebrek aan computerkennis kost miljarden

Geen categorie

ICT-problemen en gebrekkige computerkennis van Nederlandse werknemers kosten bij elkaar zo'n 19 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Bovendien daalt de productiviteit van een werknemer met 8 procent door onkunde of technische problemen met computers.

‘Werkgevers en werknemers zijn zich daar echter nauwelijks van bewust. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar er valt veel winst te behalen op dit gebied. Elk uur dat we op een computer werken, verliezen we per persoon bijna 5 minuten', zegt onderzoeker Alexander van Deursen in de Volkskrant.

Training
De opdrachtgevers van het onderzoek adviseren training. Ook zouden werkgevers de rol van de helpdesk kunnen verbreden. Die houdt zich nu vooral met technische zaken bezig, maar zou ook een ondersteunende rol kunnen krijgen bij het aanleren van vaardigheden. Het gebrek aan vaardigheden is verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent verlies van de werktijd met een computer. Niet goed functionerende systemen leveren een vergelijkbaar verlies op, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel