nieuws

Gezonde wijk loont

Geen categorie

Minder overgewicht onder kinderen, volwassenen bewegen meer en lagere zorgkosten door een gezamenlijke aanpak van gezondheidsachterstanden. Dit is het resultaat van een aanpak in Utrecht in de wijk Overvecht. Utrecht is een van de 13 steden die meedoen met het landelijk experiment Gezonde Wijk. Op 8 maart lanceerden het ministerie van BZK en het ministerie […]

Minder overgewicht onder kinderen, volwassenen bewegen meer en lagere zorgkosten door een gezamenlijke aanpak van gezondheidsachterstanden. Dit is het resultaat van een aanpak in Utrecht in de wijk Overvecht. Utrecht is een van de 13 steden die meedoen met het landelijk experiment Gezonde Wijk.

Op 8 maart lanceerden het ministerie van BZK en het ministerie van VWS gezamenlijk de resultaten van het experiment in het e-boek Gezonde Wijk in praktijk. Onderdeel hiervan is een maatschappelijke kosten en batenanalyse. Daarmee kunnen steden aan de slag om de effecten van hun aanpak in beeld te brengen. Dertien steden hebben de afgelopen drie jaar het experiment Gezonde Wijk uitgevoerd als onderdeel van de wijkenaanpak: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Zaanstad. Het e-boek bundelt de uitkomsten en ervaringen van de steden. Een belangrijk instrument waarmee steden aan de slag kunnen is een specifiek voor gezonde wijken ontwikkelde maatschappelijke kosten-batenanalyse. Iedere stad kan met het model aan de slag aan de hand van lokale gegevens en inzet.

Een mooi voorbeeld van zo'n gezamenlijke aanpak in de praktijk is Gezonde Wijk Overvecht. Hier werken Cumulus Welzijn, Indigo (eerstelijns ggz), Stichting Overvecht Gezond! (geïntegreerde eerstelijn), zorgorganisatie Careyn, gemeente Utrecht en Achmea samen. De aanpak is onderdeel van het convenant Utrecht gezond!, dat is afgesloten door de gemeente Utrecht en zorgverzekeraar Achmea. De resultaten van de aanpak zijn veelbelovend: volwassen inwoners van Overvecht bewegen meer, en de zorgkosten zijn gedaald met 4 procent. Daarnaast is door een aanpak op scholen en in het welzijnswerk het overgewicht onder kinderen in de basisschoolleeftijd gedaald van 26% naar 20%.

Reageer op dit artikel