nieuws

Inspectie gaat verzuimregistratiebedrijven onderzoeken

Geen categorie

Naar aanleiding van de uitzending van tv-programma Zembla gaat de Inspectie SZW commerciële verzuimregistratie onderzoeken en kijken of het klopt dat op brede schaal de privacy van zieke werknemers wordt geschonden. Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken afgelopen dinsdag toegezegd in de Tweede Kamer.

SP'er Paul Ulenbelt had bij De Krom aan de bel getrokken na de uitzending van Zembla vorige week over praktijken bij verzuimbedrijven die door werkgevers worden ingehuurd om te controleren of een medewerker echt ziek is. In het programma is te zien dat callcentermedewerkers uitgebreide dossiers met medische gegevens aanleggen van werknemers. Telefonisten en werkgevers konden deze dossiers inzien.

‘Allerintiemste informatie'
‘Het gaat om allerintiemste informatie, die je normaal nooit aan een leek zou vertellen', aldus Ulenbelt. De Krom benadrukte dat alleen bedrijfsartsen met werknemers mogen spreken zodra het gaat om medische gegevens. De staatssecretaris wees erop dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) al kijkt naar de specifieke bedrijven die in het tv-programma aan bod zijn gekomen. Hij wil dat de Inspectie SZW nog een breder onderzoek doet om uit te zoeken of deze praktijken vaker voorkomen.

Reageer op dit artikel